Loading...

Monday, July 30, 2012

Tabung simpanan tetap BN sudah retak!

PENGUMUMAN Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Lajim Ukin yang beliau menarik diri daripada Umno dan akan bekerjasama dengan Pakatan Rakyat dalam pilihan raya umum (PRU) akan datang pastinya bukan berita yang diharapkan oleh Perdana Menteri merangkap presiden Umno, Mohd Najib Abdul Razak.

Tetapi tindakan Lajim itu tidaklah pula sesuatu yang baru atau memeranjatkan. Ramalan mengenai kemungkinan beliau menarik diri daripada Barisan Nasional dan menyertai pembangkang sudah berbulan lamanya.

Beberapa bulan lalu, timbul cakap-cakap bahawa beberapa pihak yang tidak puas hati dengan Mohd Najib di Sarawak dan Sabah akan berpakat bagi menentang BN di dua buah negeri itu.

Bagaimanapun, perselisihan pendapat antara Mohd Najib dan kepemimpinan BN Sarawak, khususnya mengenai kedudukan Abdul Taib Mahmud sebagai Ketua Menteri, telah diatasi. Ramalan mengatakan Abdul Taib tidak akan dipaksa meletakkan jawatan.

Penarikan diri Lajim daripada semua jawatan dalam Umno adalah tamparan hebat terhadap Mohd Najib yang cuba mewujudkan gambaran bahawa beliau mempunyai kawalan penuh ke atas politik di dua buah negeri Borneo itu. Selain menjadi ahli Majlis Tertinggi Umno, Lajim adalah juga ketua bahagian Umno Beufort dan pengerusi BN Beufort.

Mohd Najib sendiri berkata yang peletakan jawatan Lajim adalah sesuatu yang dijangkakan buat beberapa ketika dan beliau akan membuat keputusan esok (Isnin) mengenai kedudukan Lajim sebagai Timbalan Menteri.

Sebaik mana pun Perdana Menteri cuba menyembunyikan kehampaannya terhadap perkembangan di Sabah itu, hakikatnya ia adalah petanda yang tidak positif bagi BN, khasnya di Sabah.

Sambil merujuk kepada peletakan jawatan Datuk Onn Jaafar sebagai presiden Umno, Mohd Najib berkata penarikan diri oleh ahli Umno bukanlah sesuatu yang baru. Yang lebih penting, kata beliau, adalah kesetiaan kepada parti.

Setelah kehilangan pengaruh di kawasan-kawasan Cina pada pilihan raya negeri (PRN) Sawarak pada April tahun lalu, pergantungan BN kepada Sabah menjadi lebih besar. Dua buah negeri Borneo itu sering disebut sebagai "fixed deposit" atau simpanan tetap kerana jaminan sokongan yang padu kepada BN.

Pada PRU 2008, BN menang 30 daripada 31 kerusi Parlimen di Sarawak dan 24 daripada 25 di Sabah berbanding 85 yang dimenangi di Semenanjung dan sebuah di Labuan.

Tetapi, selepas kemaraan besar DAP dalam PRN Sarawak adalah dikhuatiri yang BN mungkin kehilangan sehingga enam kerusi Parlimen di Sarawak jika trend PRN itu berterusan.

Dengan penarikan diri Lajim, tabung simpanan tetap BN di Sabah telah retak dan jika merebak, pergantungan BN terhadap negeri bawah bayu itu akan menjalin lebih tidak terjamin.

Di Sabah, taat setia politik bolehlah diumpamakan seperti pasir di pinggir pantai – sentiasa berubah. Penarikan diri Lajim boleh membawa kepada pemberontakan besar-besaran seperti yang terjadi pada PRU 1990.

Soalnya, masalah Mohd Najib dan BN di Sabah tidak terhad kepada Lajim seorang saja. Beliau juga perlu membuat keputusan mengenai kedudukan Ketua Menteri, Musa Aman, dan pergiliran jawatan Ketua Menteri antara Islam, Bumiputera bukan Islam dan Cina yang dimansuhkan oleh pendahulunya, Abdullah Ahmad Badawi.

Kesimpulannya, perkembangan terbaru di Sabah itu merumitkan lagi tugas Mohd Najib membuat keputusan mengenai tarikh PRU akan datang kerana tabung simpanan tetap BN mungkin sudah retak. Wallahualam.

-Oleh A Kadir Jasin

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, July 26, 2012

Pusat tak boleh teruskan Langat 2 tanpa kelulusan MB S’ngor

Saiz Teks: A A A


SHAH ALAM 26 Julai: 
Projek Loji Rawatan Air Langat 2 (Projek Penyaluran Air Mentah Pahang-Selangor) tidak boleh dilaksanakan tanpa mendapat kelulusan daripada Menteri Besar.

“Kerajaan negeri memutuskan kuasa meluluskan sebarang permohonan berkaitan pelaksanaan Projek Langat 2 hendaklah dibawa terus kepada saya (Pihak Berkuasa Negeri),” kata Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim.

Beliau berkata demikian selepas mempengerusikan Mesyuarat Exco Kerajaan Negeri di sini semalam.

Khalid berkata, semua agensi kerajaan termasuk Pejabat Tanah Daerah (PTD), Pihak Berkuasa Tempatan (PBT), Jabatan Hutan, Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS), Lembaga Urus Air Selangor (Luas), Jabatan Alam Sekitar (Jas) dan lain-lain agensi berkaitan perlu merujuk terus sebarang permohonan berkenaan projek itu kepadanya.

Ia berikutan kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin Selasa lalu bahawa Kerajaan Pusat akan meneruskan pembinaan projek tersebut walaupun tidak mendapat kebenaran kerajaan negeri.

Menurut Khalid, Jawatankuasa Khas Kabinet Mengenai Isu-isu Air Selangor mengarahkan Peguam Negara mengkaji peruntukan undang-undang bagi mempercepat projek Langat 2 bernilai RM8.65 bilion itu setelah gagal mendapat kebenaran kerajaan negeri.

Syabas operasi di bawah keupayaan

Beliau turut memaklumkan, Mesyuarat Exco menerima laporan tiga penemuan utama daripada Jawatankuasa Pemantauan Air yang perlu diberi perhatian agar rakyat tahu kedudukan sebenar.

Antara penemuan tersebut adalah fakta peratusan rizab air dua peratus yang dilaporkan Syabas tidak tepat dan mengelirukan. Rizab kapasiti pengeluaran sebenar pada masa ini 11 peratus dan akan meningkat kepada 18 peratus selepas Mac 2013 apabila projek mitigasi siap sepenuhnya.

Katanya, penemuan tersebut membuktikan Syabas gagal memenuhi tanggungjawab untuk membekalkan air terawat secukupnya kepada pengguna seperti dipersetujui dalam Perjanjian Penswastaan Air 2004.

“Kegagalan itu menguatkan lagi rancangan kerajaan negeri untuk ‘step in’ dalam pengurusan Syabas yang bertujuan membaiki semua kelemahan termasuk syor supaya Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Syabas dipecat,” jelas Khalid.

“Bagi tujuan ini, kerajaan negeri selesai menyediakan dokumen untuk ‘step in’ dalam pengurusan Syabas dan pasukan yang mewakili kerajaan negeri bagi tujuan ini juga sudah bersiap sedia untuk menyertai pengurusan Syabas bila-bila sahaja bagi membaiki kelemahan,” terang beliau.

Jawatankuasa itu diketuai Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk  Khusrin Munawi dan dianggotai Unit Perancang Ekonomi Negeri (Upen), Konsortium Abbas dan bekas kakitangan Perbadanan Urus Air Selangor (Puas) yang menjalankan pemantauan terhadap operasi Syabas setiap hari bermula 18 Julai lalu.

Tegas Menteri Besar, fakta sebenar yang tidak boleh dinafi semua pihak dalam isu air ini adalah kegagalan Syabas merancang dan mengurus sistem agihan untuk menyalurkan air terawat kepada pengguna.

Tambahnya, beliau meminta PBT bersama beberapa Exco Kerajaan Negeri untuk bertemu rakyat bagi mencari penyelesaian masalah air termasuk membawa tangki-tangki air ke kawasan yang bertahun-tahun berdepan kekurangan bekalan air.

“Kerajaan Negeri juga menyediakan talian 1-8000-88-2824 untuk orang ramai mengadu masalah air. Pusat panggilan ini juga mengendalikan masalah sampah,” katanya.

Khalid menambah, Kerajaan Selangor konsisten dengan pendirian bahawa isu air ini boleh diselesaikan secara holistik sekiranya kerajaan negeri mengambil alih industri air daripada syarikat-syarikat konsesi yang akan menawarkan pembekalan air yang lebih cekap pada harga munasabah seperti yang dihasratkan WSIA 2006.


Wednesday, July 25, 2012

CATUAN AIR HANYA GIMIK POLITIK

Kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin  bahawa tiada keperluan untuk membuat catuan air di Selangor dan Kuala Lumpur buat masa sekarang jelas  membuktikan isu air dijadikan gimik politik untuk menimbulkan prasangka buruk terhadap kerajaan Selangor.

Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS) pula menjadi alat UMNO untuk mengugut Kerajaan Selangor supaya memberi kelulusan pembinaan Loji Pembersihan Air Sungai Langat atau Langat 2.

Kerajaan Pusat sebenarnya tiada pun penyelesaian kukuh dalam menambahbaik bekalan dan pengurusan air terawat. Malah, mereka cuba mensabotaj usaha Kerajaan Selangor melakukan perkara yang betul demi melindungi kepentingan rakyat.

Kerajaan Pusat tiada perancangan bagaimana Langat 2 akan menyelesaikan kekurangan air sedangkan Kerajaan Negeri telah menyediakan pelan menerusi projek mitigasi air bernilai RM225 juta. Justeru, perlu ada jawatankuasa bebas yang akan menentukan projek mana yang lebih efektif menyelesaikan kekurangan air terawat tetapi pada kos murah.

Kerajaan Pusat Barisan Nasional perlu mengakui kesilapan ketika menandatangani Perjanjian Penswastaan Air pada 2004 dan kesilapan itu tidak boleh diperbetulkan sehingga sekarang.

Kerajaan Selangor mempunyai kuasa untuk mengambil alih SYABAS mengikut Akta Industri Pembekalan Air 2006 (WSIA).  Keputusan Kerajaan Pusat untuk menghalang usaha ini jelas menunjukkan Kerajaan BN lebih menyebelahi syarikat korporat yang ada kaitan langsung dengan UMNO bukannya melindungi kepentingan rakyat.

Kita menyeru rakyat Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya mempertahankan hak mereka dan mengelak dimanipulasi pihak berkepentingan yang mahu mengaut keuntungan atas kos yang ditanggung rakyat.

Pengerusi Jawatankuasa Khas Kabinet, Muhyiddin, sebenarnya tiada pengalaman dan tidak menyumbangkan sebarang idea bernas dalam pengurusan air. Malah, ketika beliau menjawat Menteri Besar Johor, beliau telah menjadikan tariff air di negeri itu antara tertinggi di negara ini.

Ada juga usaha untuk menswastakan air kepada syarikat korporat MMC Corporation yang dimiliki Syed Bulkhari dan ini sudah tentu akan meningkatkan beban rakyat. Rakyat Johor berdepan dengan tariff air pada kadar tidak munasabah dan tidak mungkin menerima air percuma seperti di Selangor.

Kerajaan Barisan Nasional mungkin mahu menggadaikan hak rakyat Johor, tetapi kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor tidak akan berdiam jika ada pihak yang mengambil untung atas kesusahan rakyat.

YB ELIZABETH WONG
EXCO KERAJAAN NEGERI SELANGOR


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tuesday, July 24, 2012

K’jaan S’gor digesa beli Syabas


Fazy Sahir | July 23, 2012 
 
Ini kerana syarikat itu cuba mensabotaj kerajaan negeri dengan mewujudkan krisis air bagi menakut-nakutkan rakyat Selangor.

SHAH ALAM: Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor menggesa kerajaan negeri mengambil alih pengurusan dengan membeli saham-saham Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) berikutan ‘krisis air’ yang dipercayai telah dicipta oleh pihak tertentu.

Ketua Penerangan PKR Selangor Shuhaimie Shafie mendakwa syarikat itu cuba mensabotaj kerajaan negeri yang diperintah Pakatan Rakyat dengan mewujudkan krisis air bagi menakut-nakutkan rakyat negeri ini.

“Kita minta kerajaan negeri suntik wang dan beli Syabas. Tindakan segera perlu diambil kerana Syabas cuba mensabotaj dan memburuk -burukkan kerajaan negeri,” katanya di hadapan kira-kira 100 demonstran yang berkumpul di Wisma Rozali di sini tengah hari tadi.

Mereka yang berkumpul sejak jam 12.00 tengah hari bergerak ke pintu utama Wisma berkenaan untuk menyerahkan memorandum bantahan terhadap cadangan Syabas untuk mencatu air di beberapa kawasan di Selangor.

Memorandum itu diserahkan kepada Pengerusi Eksekutif Syabas, Tan Sri Rozali Ismail melalui Pengarah Eksekutif Pengurusan dan Sumber Manusia, Ismail Hashim.

Demonstrasi yang diadakan pada hari ketiga Ramadhan ini dianjurkan bersama AMK Selangor dengan kerjasama beberapa badan bukan kerajaan (NGO) Selangor.

Kerajaan negeri sebelum ini bercadang untuk memecat Pengerusi Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif Syabas kerana gagal memberikan penjelasan berhubung catuan air yang diumumkan syarikat itu baru-baru ini.

Selain Shuhaimie, mereka yang turut serta bagi menyerahkan memorandum itu ialah Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad; Timbalan Presiden PKR Selangor, Zuraida Kamarudin; Naib Ketua AMK Selangor, Azmizam Zaman Huri dan exco kerajaan negeri, Ronnie Liu.


Monday, July 23, 2012

Kerajaan Negeri Harus Ambil Tindakan Isu LRT Subang Alam


301 views
SHAH ALAM 22 JULAI : 

Keselamatan penduduk Taman Subang Alam, Seksyen 27, dikuatiri semakin terancam apabila pembinaan jajaran stesen transit aliran ringan (LRT) dilakukan atas tapak berdekatan tasik bekas kuari.


Adun Sri Muda, Shuhaimi Shafie berkata perkara itu perlu di selesaikan secara tuntas dan bersepadu oleh Kerajaan Negeri bagi menjaga keselamatan penduduk dan mengelak dari bencana.

Shuhaimi menambah sekiranya pembinaan itu dilaksanakan tiga buah rumah akan dipindahkan dan lima buah rumah akan berada dalam keadaan yang terlalu hampir dengan jajaran LRT itu.

Katanya, Kerajaan Negeri juga perlu mempertimbangkan cadangan penduduk agar tapak bagi jajaran LRT dan stesen 11 dan 12 pada laluan penyambungan LRT Subang Jaya dipindahkan ke satu tapak berhampiran yang lebih selamat.

Beliau berkata walaupun pihak Syarikat Prasarana Berhad (Prasarana) telah memberi respons kepada kebimbangan penduduk, ia tidak mengurangkan ketakutan mereka.

“Saya sudah berulang kali membangkitkan perkara ini untuk meminta Kerajaan Negeri mengatasi masalah ini dan ia harus diteliti dan dipertimbangkan.

“Isu ini bukan perkara baru jadi ia perlu perhatian segera,” katanya ketika dihubungi TV Selangor.

Sebelum ini, kira-kira 300 penduduk Taman Subang Alam meminta pihak berkuasa menghentikan pembinaan LRT di kawasan taman perumahan mereka kerana khuatir ia akan menyebabkan tanah runtuh.

Penduduk mendakwa pembinaan di tapak sekarang mengundang bahaya kerana ia melalui kawasan sempit antara tasik bekas kuari dan deretan rumah di Subang Alam dan Putra Heights.

Penduduk bimbang kerja-kerja itu menjejaskan keselamatan mereka kerana Prasarana antaranya, didakwa tidak mendedahkan pelan migrasi struktur dan pelan kontingensi untuk mengukuhkan kuari berdekatan kediaman mereka.

Justeru, mereka menyarankan agar laluan dan tapak kedua-dua stesen tersebut dipindahkan ke satu lagi cadangan tapak yang berhampiran yang difikirkan lebih selamat.

Cadangan tapak itu dikeluarkan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) pada 2011 sebelum binaan di tapak sekarang, yang dicadangkan Prasarana, dimulakan.

Ini kerana, cadangan laluan LRT MBSA akan dibina melalui jalan raya lebar, kawasan komersial yang dapat menarik lebih ramai pengguna dan berisiko rendah.

Pimpinan Umno tak pernah puas rompak harta rakyat – Anwar

  SHAH ALAM 19 Julai: Pimpinan Umno BN tidak pernah puas merompak harta rakyat walaupun kalah teruk pada Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU 13), kata Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

  “Adakah ia memberi pengajaran kepada Umno? Tidak ada! Selepas tewas, makin teruk mereka rompak…Projek NFC (National Feedlot Corporation) bernilai RM250 juta pun dia sapu,” katanya di hadapan lebih 3,000 hadirin pada ceramah Merdeka Rakyat di Kampung Jalan Kebun di sini malam tadi.

  Ketua Umum KEADILAN itu berkata, sepanjang 50 tahun memerintah, Umno BN ghairah membolot duit rakyat untuk diberikan kepada keluarga tetapi tidak pernah memikirkan masalah rakyat yang berpendapatan rendah.

  Beliau memberi contoh skandal NFC apabila anak Ketua Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat Jalil dibayar gaji sehingga RM30,000 sedangkan rakyat hanya berpendapatan RM900 sebulan.

  “Anak kita kerja kilang gaji RM900. Pakatan Rakyat nak beri gaji minima RM1,100 sebulan, dia (kerajaan) kata bankrap…Anak kamu kerja dapat gaji RM30,000 sebulan, tak bankrap pulak…,” tempelak Anwar.

  Anwar turut menyelar pemimpin BN merompak permit teksi untuk diberikan kepada keluarga menteri dan kroni mereka.

  Keadaan itu katanya, memeritkan golongan pemandu teksi yang terpaksa menyewa teksi daripada syarikat berkenaan.

  “Ketua Umno Bahagian dapat 250 permit, bekas menteri yang dah tua dapat 15 hingga 30 permit. Ketua Umno Pemuda Umno semua dapat permit.

  “Pemandu teksi kerja teruk…Mana ada pemandu teksi yang kaya, yang kaya adalah kroni Umno. Sebab itu kalau kita memerintah, kita janji beri permit untuk bantu dia,” katanya.

  Hadir sama, Ketua Wanita 
  KEADILAN, Zuraida Kamaruddin; Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seri Muda, Shuhaimi Shafiei; Ahli Parlimen Kota Raja, Dr Siti Mariah Mahmud; Ahli Parlimen Serdang; Teo Ni Ching dan Bekas Ketua Penerangan Umno Bahagian Pekan, Datuk Arif Sabri.

  Pada majlis itu juga empat NGO yang mewakili sekitar  4000 ahli di seluruh Selangor menyerahkan borang menyertai Parti Keadilan Rakyat. Ia di ketuai oleh Bekas YDP ABIM Selangor, Ustza Zawawi Mughni yang juga merupakan anak jati Kampung Jalan Kebun. Wakil perkerja industri Selangor Dar Aznizam, NGO India Sri Muda sdr Singgam dan wakil penduduk cina Sarawak di Sri Muda dan Putra Heights sdr Leon Lee.

  Saturday, July 21, 2012

  Talam: Anwar pertahan MB S’gor

  K.Azmin| July 19, 2012 
  Isu ini berpunca daripada Khir Toyo yang bertindak menjual beribu ekar tanah Selangor kepada Talam namun gagal membayar premium tanah. 

  KLANG: Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mempertahankan tindakan Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim membeli Talam Corporation Bhd (Talam) walaupun syarikat itu dihimpit dengan bebanan hutang berjuta ringgit.

  Menyifatkan Khalid sebagai Menteri Besar Selangor paling berkaliber kerana bijak menguruskan ekonomi negeri, Anwar berkata Khalid tidak

  patut dipersalahkan apabila Selangor terpaksa menanggung RM392 juta hutang Talam.


  Katanya, isu ini sebenarnya berpunca daripada bekas Menteri Besar Dr Mohd Khir Toyo yang bertindak menjual beribu ekar tanah Selangor

  kepada Talam namun gagal membayar premium tanah walaupun mendapat geran yang sah sehingga menyebabkan hampir dilelong bank.


  “Tan Sri Khalid urus ekonomi dalam empat tahun ni tiada tolok tandingnya dengan mana-mana Menteri Besar sebelumnya.

  “Khalid terpaksa hutang RM400 juta untuk ambil balik nak selamatkan (tanah daripada dilelong) kamu kata dia jahat.

  “Tapi (individu) yang jual tanah itu kamu lupa…ini zaman edan,” katanya dihadapan kira-kira 3,000 penyokong dalam Ceramah Merdeka Rakyat di Jalan Kebun di sini malam tadi.

  Pentadbiran Khalid kini dihimpit dengan tekanan isu menguruskan penstrukturan hutang Talam membabitkan jumlah nilai sehingga RM1 bilion.

  Ketua Umum PKR itu turut menegaskan pentingnya peranan anak muda menangani politik kotor, zalim dan menolak sistem pentadbiran yang mengamalkan rasuah.

  Katanya, anak muda tidak seharusnya mudah terpedaya dengan habuan wang ringgit yang ditaburkan untuk menjalankan kerja politik kotor pihak lawan.

  “Jangan kerana RM20 maki orang, baling batu. Saya pergi Johor kereta kena, saya pergi Lembah Pantai kena baling batu…anak muda (dengan hanya) RM20 khianat semangat perjuangan.

  Pencacai rasuah

   
  “Ini laskar upahan Umno yang cukup rendah akhlaknya. Apa yang hebat kalau anak muda tidak berani menyatakan yang benar kalau jadi perkakas dan pencacai rasuah,” katanya.

  Ahli Parlimen Permatang Pauh itu turut berpendirian untuk terus mempertahankan hak dan agama semua kaum sekiranya Pakatan Rakyat memerintah sekaligus menepis dakwaan pihak lawan yang bimbang negara ini akan hilang kedaulatan sebagai negara Islam dan hak Bumiputera.

  “Pemimpin ambil bilion ringgit dan jadikan kita kuli, orang hina kaum kita, hina agama, pecahbelahkan rakyat.

  “Pergi kepada masyarakat Cina dakwa Islam PAS merbahaya buat mereka. Pergi kepada masyarakat Melayu pula kononnya kuasa kepentingan Melayu akan terhakis…sebenarnya yang merampas itu pimpinan saudara.

  “Adakah kerana saya ingin jadi Perdana Menteri saya sanggup gadaikan hak Melayu dan kepentingan Islam? Tidak sama sekali,” katanya.

  Majlis dimulakan dengan ucapan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sri Muda Suhaimi Shafiei yang merupakan tuan rumah bagi program ini.


  Turut hadir berceramah Ahli Parlimen Machang Datuk Saifuddin Nasution, Ahli Parlimen Kota Raja Dr Mariah Mahmud, Ahli Parlimen Ampang Zuraida Kamaruddin, Ahli Parlimen Serdang Teo Nie Ching, Exco Selangor Dr Xavier Jayakumar dan bekas Adun Pulau Manis, Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz.

  Dianggarkan sekitar 4000 penduduk berhampiran hadir mendengar ceramah ini. Kedatangan Anwar merupakan kali pertama ke dalam kawasan "Lubuk Reformasi" ini sejak dibebaskan dari tahanan penjara di Sungai Buloh.  Kampung Jalan Kebun terkenal kerana disinilah pusat perhimpunan 100,000 rakyat kali pertama diadakan pada 25 Oktober 2000 dimana polis menahan sekitar 120 orang yang terlibat menganjurkan program itu.

  Suasana ceramah malam tadi turut berlangsung dengan aman tanpa sebarang gangguan walaupun sebelum itu terdapat khabar angin kebimbangan akan berlakunya provokasi daripada kumpulan ‘samseng Jalan Kebun’ yang sebelum ini mengganggu ceramah anjuran NGO Asal Bukan Umno (ABU) dan Hindraf.

  Friday, July 20, 2012

  Peranan Media Baru Dalam Menentukan Kemenangan PRU13


  Bertempat di Hotel De Palma, Seksyen 19, Shah Alam berlangsung satu diskusi meja bulat yang dianjurkan oleh portal Antarapos bertajuk "Peranan Media Baru Dalam Menentukan Kemenangan PRU13".

  Menampilkan penyertaan dari pelbagai latar belakang politik diskusi ini setidaknya dapat menemukan mereka yang berlainan ideologi duduk semeja bagi mengutarakan pelbagai pandangan. Ia berlansung secara harmoni dan terkawal walaupun ada usikan usikan bermitifkan poliutik diselitkan.


  Antara panel yang dijemput oleh portal Antarapos selaku penganjur adalah ADUN Sri Muda yang juga Ketua Penerangan PKR Selangor Shuhaimi Shafie, Pengerusi Unit Media Baru (UMB) Pergerakan Pemuda UMNO Tun Faisal Ismail Aziz dan bekas Presiden Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) yang juga seorang ahli DAP Hata Hawari. Manakala moderator adalah Azlan daripada Antarapos sendiri.

  Topik yang dibincangkan agak menarik untuk dikupas namun moderator terlebih dahulu mengingatkan panel yang hadir bahawa diskusi meja bulat kali ini bukanlah pentas perdebatan tetapi lebih kepada perbincangan dan percambahan minda berkaitan topik yang diberi.

  Dapat diperjelaskan di sini hampir ketiga-ketiga ahli panel bersetuju bahawa media baru berperanan dalam mempengaruhi pola dan corak pemikiran serta landskap politik terutama pengundi muda lebih-lebih lagi menjelang PRU13 yang akan datang.

  Cuma sekarang perbezaan yang ketara penguasaan media media baru ini tidak lagi dikuasai serta dimonopoli sepenuhnya oleh pihak pembangkang seperti tahun 1999 ketika reformasi sedang hangat ketika itu dan kemenangan besar Pakatan Rakyat dalam PRU12 pada tahu 2008. Ini kerana pihak kerajaan persekutuan dan BN telah mengupah blogger dan kaki spin  upahan UMNO telah sikit sebanyak telah mengimbangi kekuatan media baru milik Pakatan Rakyat.

  Ini diakui sendiri oleh ADUN Sri Muda Shuhaimi Shafie ketika ditanyakan soalan berkaitan oleh moderator. Menurut beliau, kemunculan secara mendadak pengamal media sama ada sebagai twiterian, facebooker atau pun blogger mula menenggelamkan kekuatan blogger pakatan sebelum ini. Ia berlaku kerana pihak UMNO dan BN mampu mengupah ramai golongan orpotunis dalam bidang ini. Buktinya ramai pengendali blog upahan sekarang ini tampil meminta upah mereka di bayar seperti yang berlaku di selatan tanahair baru baru ini.

  Namun, Shuhaimi juga melahirkan rasa tidak selesa dengan kaedah yang digunapakai blogger-blogger Pro-BN yang dilihat banyak menggunakan bahasa yang kasar dan lucah dalam artikel yang dikeluarkan. Namun kenyataan ini kurang dipersetujui oleh Pengerusi UMB kerana menurut beliau templet yang digunapakai blogger Pro-BN adalah diwarisi daripada apa yang pernah dilakukan oleh blogger-blogger pembangkang sebelum ini seperti contoh penggunaan "Mahazalim" dan "Mahafiraun" terhadap mantan Perdana Menteri Tun Mahathir. Namun demikian Shuhaimi menegaskan bahasa yang digunakan jauh lebih lunak berbanding blogger upahan UMNO BN yang memaki hamun dan menabur fitnah, seperti yang difitnah padanya.

  Panelis ketiga pula, Hata Hawari mencadangkan agar ditubuhkan Majlis Media seperti yang terdapat di negara India dan Indonesia agar dapat mengawalselia tindak-tanduk pengamal media sosial di negara ini. Namun, cadangan ini kurang dipersetujui oleh Tun Faisal dan Shuhaimi Shafie kerana mereka berpandangan dengan penubuhan Majlis Media ini kelak akan menyebabkan terjadinya sekatan kepada kebebasan menulis, bersuara dan menyampaikan apa yang terbuku dalam hati seseorang individu. Kebebasan dan cara penulisan adalah karya tersendiri dan sukar di kawal

  Kesimpulan daripada perbincangan ini hampir semua ahli panel bersetuju agar pengamal media baru perlu lebih bertanggungjawab dalam melaporkan sesuatu perkara dan berharap rakyat Malaysia yang menjadi penerima maklumat agar lebih matang dan menyelidiki dahulu sebarang berita yang diterima. Fitnah dan tohmahan palsu perlu ditentang kerana ia boleh menjejaskan generasi akan datang.

  Kelana Jaya LRT track being built on ‘unsafe’ soil

  G Vinod
   | July 19, 2012
  PKR strategic director Rafizi Ramli and several residents associations claimed that the track extension is being done on unsuitable soil near a quarry.
  PETALING JAYA: PKR urged the state government to intervene in the Kelana Jaya LRT extension line project, which is currently under construction in Subang Alam and Putra Heights.
  Speaking at a press conference at the party headquarters today, its strategic director Rafizi Ramli said that the track, passing across Subang Alam, is erected only 20 metres away from several houses at the residential area
  “And 20 metres across the houses is a former quarry area which is submerged in water. This raises question on the suitability of the soil the track is being built on,” said Rafizi.
  Also present were the Putra Heights residents action committee chairperson Prem Kaur Bahal Singh and Subang Alam residents action committee representative Ibrahim Abu Bakar.
  Sharing her views, Prem said that when the project was mooted two years ago, her committee had appointed an expert geologist from Universiti Kebangsaan Malaysia, Tajul Anuar Jamaluddin, to study the safety aspect of the track extension at her residential area.
  “We requested Syarikat Prasarana Bhd to provide paper works on the project in our meetings with them. They did provide a pile of papers to Tajul in June last year but it was incomplete.
  “Even Tajul complained that some important papers were removed from the documents,” claimed Prem.
  She also said that they had various meetings with nearly 13 agencies, including the Drainage and Irrigation Department, but claimed the agencies failed to give a proper answer on why approval was given to build the track near the quarry.
  “Some even told us that we cannot argue with it as it’s a federal government’s project. Even the Railway Department failed to provide us answers,” alleged Prem.
  Alternative site
  Echoing Prem’s concerns, Ibrahim said that they have proposed to Prasarana to extend the track to an alternative site, which would also help the operator to get more passengers.
  “It’s just that the alternative track is longer but it would be safe for everyone. However, Prasarana has not got back to us,” he said.
  On whether the state has the power to stop a federal government project, Rafizi said Prasarana needs certain approvals from the local councils to continue the project.
  “And the state government does have some power to ensure the local councils adhere to certain directives,” he said.
  On why the state government had not acted on it earlier, Rafizi said the Pakatan Rakyat-led state government did not want to be accused of sabotaging development.
  “We need to be fair but I think we now have enough evidence to intervene even if we risk being accused of sabotaging Prasarana’s project,” he said.


  Read more: http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2012/07/19/kelana-jaya-lrt-track-being-built-on-unsafe-soil/#ixzz21CwvLFqS

  LRT Projects: Prasarana Yet to Respond to Safety Issues


  Print E-mail
  Al Jafree Md Yusop (jafree@malaysiandigest.com)   
  Thursday, 19 July 2012 12:42
  rafizi_ramli7-19-12-2KUALA LUMPUR: PKR is putting more heat on Syarikat Prasarana Negara Berhad to provide explanation over the party’s revelation on the technical evaluation done by an expert consultant on the Ampang light rail transit (LRT) extension project.
  PKR strategic director Rafizi Ramli (pic) today slammed the federal government-owned company for failing to respond to the party’s inquiry over the safety aspects of all its projects including the extension of Ampang and Kelana Jaya LRTs.

  "Prasarana has been quite consistent in failing to provide an immediate response when it comes to the safety aspects of all its projects.

  rafizi_ramli7-19-12"I have also studied the talk between residents of Putra Heights and Taman Alam Megah with Prasarana on the protest against the planned extension of the Kelana Jaya LRT system," Rafizi told a press conference today.

  He said that the residents’ concerns over the LRT project are being supported by experts like National Institute of Disaster Research chairman Prof Dr Tajul Anuar Jamaluddin. However, he said, the residents’ concerns are still being ignored up to this day although the Selangor state government has provided Prasarana with a proposal for a safer alternative route.

  The various safety issues highlighted by the residents include the rail tracks being too close to residential areas and abandoned quarries.

  rafizi_ramli7-19-12-3"I am looking at this issue seriously as it involves public safety.

  "Therefore I urge the Selangor state government to implement tougher condition that will include the formation of a panel to look into the technical evaluation report provided by the expert consultant to ensure the safety of the people of Selangor," he said.

  He also called for the Pakatan Rakyat-led Selangor government to stop Prasarana from continuing with the project until the company has provided an explanation addressing these safety issues.

  "If ever that Prasarana failed to consider the demand, I urge the state government to use its power to ensure that Prasarana won't be able to continue with the project," he added.


  source- MD

  LRT Projects: Prasarana Yet to Respond to Safety Issues


  Print E-mail
  Al Jafree Md Yusop (jafree@malaysiandigest.com)   
  Thursday, 19 July 2012 12:42
  rafizi_ramli7-19-12-2KUALA LUMPUR: PKR is putting more heat on Syarikat Prasarana Negara Berhad to provide explanation over the party’s revelation on the technical evaluation done by an expert consultant on the Ampang light rail transit (LRT) extension project.
  PKR strategic director Rafizi Ramli (pic) today slammed the federal government-owned company for failing to respond to the party’s inquiry over the safety aspects of all its projects including the extension of Ampang and Kelana Jaya LRTs.

  "Prasarana has been quite consistent in failing to provide an immediate response when it comes to the safety aspects of all its projects.

  rafizi_ramli7-19-12"I have also studied the talk between residents of Putra Heights and Taman Alam Megah with Prasarana on the protest against the planned extension of the Kelana Jaya LRT system," Rafizi told a press conference today.

  He said that the residents’ concerns over the LRT project are being supported by experts like National Institute of Disaster Research chairman Prof Dr Tajul Anuar Jamaluddin. However, he said, the residents’ concerns are still being ignored up to this day although the Selangor state government has provided Prasarana with a proposal for a safer alternative route.

  The various safety issues highlighted by the residents include the rail tracks being too close to residential areas and abandoned quarries.

  rafizi_ramli7-19-12-3"I am looking at this issue seriously as it involves public safety.

  "Therefore I urge the Selangor state government to implement tougher condition that will include the formation of a panel to look into the technical evaluation report provided by the expert consultant to ensure the safety of the people of Selangor," he said.

  He also called for the Pakatan Rakyat-led Selangor government to stop Prasarana from continuing with the project until the company has provided an explanation addressing these safety issues.

  "If ever that Prasarana failed to consider the demand, I urge the state government to use its power to ensure that Prasarana won't be able to continue with the project," he added.


  source- MD

  Selangor Digesa Tubuh Panel Siasatan Bebas Kaji Jajaran Tambahan LRT Aliran Kelana Jaya


  PETALING JAYA
   Parti Keadilan Rakyat (PKR) akan menggesa kerajaan Negeri Selangor menubuhkan satu panel siasatan bebas memastikan jajaran tambahan sistem transit aliran ringan (LRT) laluan Kelana Jaya adalah selamat dan mengambil kira keselamatan awam.

  Pengarah Strategi PKR, Mohd Rafizi Ramli berkata, panel bebas itu perlu ditubuhkan bagi meneliti semua keputusan penilaian bidaan teknikal untuk memastikan keselamatan rakyat terjamin.

  "Saya akan bawa isu ini ke peringkat kerajaan Selangor supaya mereka menggunakan sepenuhnya kuasa untuk memastikan kontraktor yang dilantik oleh Prasarana mempunyai kepakaran dan kebolehan bagi menjamin sistem yang dibina kelak adalah selamat.

  "Saya juga menyeru kerajaan Selangor menggunakan sepenuh kuasanya untuk memastikan Prasarana tidak boleh meneruskan projek ini sehinggalah semua aspek keselamatan dititikberatkan," katanya pada sidang media di ibu pejabat PKR pada Khamis.

  Rafizi berkata pada ketika ini Prasarana tidak menitikberatkan aspek keselamatan dalam pembinaan keselamatan kerana stesen 11 dan 12 laluan tambahan Kelana Jaya dibina terlalu hampir dengan rumah penduduk dan kawasan bekas kuari.

  "Saya telah turut sama mengkaji proses rundingan dengan Persatuan Penduduk Putra Heights dan Taman Alam Megah dan Prasarana mengenai bantahan penduduk mengenai jajaran laluan tambahan sistem LRT Kelana Jaya.

  "Bantahan penduduk turut disokong oleh pendapat pakar geologi, Prof Madya Dr Tajul Anuar Jamaluddin namun ia tidak dihiraukan hingga kini, walaupun kajian trafik alternatif oleh kerajaan Selangor menununjukkan ada jajaran laluan alternatif yang lebih baik dan selamat," katanya.

  Jelasnya, PKR memandang berat isu-isu keselamatan ini kerana ia melibatkan nyawa rakyat.
  Antara isu keselamatan yang ditimbulkan oleh penduduk Putra Heights dan Taman Alam Megah dalam isu pembinaan jajaran LRT tambahan Kelana Jaya ialah:

  1) Laluan terlalu dekat dengan kawasan perumahan.

  2) Laluan terlalu hampir dengan kolam air dan bekas kuari.

  3) Laluan yang dibina pada struktur tanah berbahaya.

  4) Laluan yang dibina melalui cerun-cerun curam kelas III dan kelas IV.  Sumber: mstar

   

  Thursday, July 19, 2012

  Talam: Anwar pertahan MB S’gor

  Jamilah Kamarudin | July 19, 2012


  Isu ini berpunca daripada Khir Toyo yang bertindak menjual beribu ekar tanah Selangor kepada Talam namun gagal membayar premium tanah. 

  KLANG: Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mempertahankan tindakan Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim membeli Talam Corporation Bhd (Talam) walaupun syarikat itu dihimpit dengan bebanan hutang berjuta ringgit.

  Menyifatkan Khalid sebagai Menteri Besar Selangor paling berkaliber kerana bijak menguruskan ekonomi negeri, Anwar berkata Khalid tidak patut dipersalahkan apabila Selangor terpaksa menanggung RM392 juta hutang Talam.


  Katanya, isu ini sebenarnya berpunca daripada bekas Menteri Besar Dr Mohd Khir Toyo yang bertindak menjual beribu ekar tanah Selangor

  kepada Talam namun gagal membayar premium tanah walaupun mendapat geran yang sah sehingga menyebabkan hampir dilelong bank.


  “Tan Sri Khalid urus ekonomi dalam empat tahun ni tiada tolok tandingnya dengan mana-mana Menteri Besar sebelumnya.

  “Khalid terpaksa hutang RM400 juta untuk ambil balik nak selamatkan (tanah daripada dilelong) kamu kata dia jahat.

  “Tapi (individu) yang jual tanah itu kamu lupa…ini zaman edan,” katanya dihadapan kira-kira 3,000 penyokong dalam Ceramah Merdeka Rakyat di Jalan Kebun di sini malam tadi.

  Pentadbiran Khalid kini dihimpit dengan tekanan isu menguruskan penstrukturan hutang Talam membabitkan jumlah nilai sehingga RM1 bilion.

  Ketua Umum PKR itu turut menegaskan pentingnya peranan anak muda menangani politik kotor, zalim dan menolak sistem pentadbiran yang mengamalkan rasuah.

  Katanya, anak muda tidak seharusnya mudah terpedaya dengan habuan wang ringgit yang ditaburkan untuk menjalankan kerja politik kotor pihak lawan.

  “Jangan kerana RM20 maki orang, baling batu. Saya pergi Johor kereta kena, saya pergi Lembah Pantai kena baling batu…anak muda (dengan hanya) RM20 khianat semangat perjuangan.

  Pencacai rasuah


   
  “Ini laskar upahan Umno yang cukup rendah akhlaknya. Apa yang hebat kalau anak muda tidak berani menyatakan yang benar kalau jadi perkakas dan pencacai rasuah,” katanya.

  Ahli Parlimen Permatang Pauh itu turut berpendirian untuk terus mempertahankan hak dan agama semua kaum sekiranya Pakatan Rakyat memerintah sekaligus menepis dakwaan pihak lawan yang bimbang negara ini akan hilang kedaulatan sebagai negara Islam dan hak Bumiputera.

  “Pemimpin ambil bilion ringgit dan jadikan kita kuli, orang hina kaum kita, hina agama, pecahbelahkan rakyat.

  “Pergi kepada masyarakat Cina dakwa Islam PAS merbahaya buat mereka. Pergi kepada masyarakat Melayu pula kononnya kuasa kepentingan Melayu akan terhakis…sebenarnya yang merampas itu pimpinan saudara.

  “Adakah kerana saya ingin jadi Perdana Menteri saya sanggup gadaikan hak Melayu dan kepentingan Islam? Tidak sama sekali,” katanya.

  Turut hadir berceramah Ahli Parlimen Machang Datuk Saifuddin Nasution, Ahli Parlimen Kota Raja Dr Mariah Mahmud, Ahli Parlimen Ampang Zuraida Kamaruddin, Ahli Parlimen Serdang Teo Nie Ching, Exco Selangor Dr Xavier Jayakumar, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sri Muda Suhaimi Shafiei, dan bekas Adun Pulau Manis, Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz.

  Suasana ceramah malam tadi turut berlangsung dengan aman tanpa sebarang gangguan walaupun sebelum itu terdapat khabar angin kebimbangan akan berlakunya provokasi daripada kumpulan ‘samseng Jalan Kebun’ yang sebelum ini mengganggu ceramah anjuran NGO Asal Bukan Umno (ABU) dan Hindraf.


  Tuesday, July 17, 2012


  Kegagalan Syabas Jejaskan Pelaburan Ke Dalam Selangor

  28 views
  Email
  SHAH ALAM 17 JULAI : Perkhidmatan bekalan air yang tidak memuaskan oleh Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) menyebabkan Selangor kehilangan 60 projek pelaburan.
  Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata Kerajaan Negeri mempunyai senarai pelabur yang mana projek pembangunan mereka terjejas akibat kelemahan Syabas.
  “Kita ada senarai, sebanyak 60 pelabur. Perkara itu kita sudah sediakan untuk dijawab dalam Sidang Dewan Negeri,” katanya dalam sidang media selepas perasmian Seminar ‘Vibrant Selangor’ 2012 di SACC, di sini.
  Katanya, ekoran kegagalan Syabas itu, Kerajaan Negeri terpaksa mengambil alih dan menyelesaikan masalah pengurusan industri air di bawah Syabas.
  “Syabas hanya sebuah syarikat bukan pihak berkuasa. Mereka tidak boleh memberi sebarang keputusan atau kelulusan tetapi Kerajaan Negeri. Itu termaktub dalam perjanjian konsesi,” katanya.
  Beliau berkata surat rasmi bagi pengambilalih itu telah dihantar kepada Syabas dan Kerajaan Pusat semalam.
  “Kita juga memberi tempoh dua minggu kepada mereka. Ini dilakukan atas dua sebab, iaitu Syabas gagal menurunkan kadar air tidak terhasil (non-revenue water) dan Syabas juga mempunyai tanggungan jumlah tertunggak kepada operator rawatan air,” jelasnya.
  Semalam, Abdul Khalid memaklumkan bahawa Kerajaan Negeri mempunyai hak untuk mengambil alih pengurusan operasi Syabas.
  Menurutnya, tindakan itu dibuat menggunakan kuasa di bawah Klausa 32 dalam perjanjian konsesi.
  Kerajaan Negeri juga bersedia mengambil tindakan mahkamah terhadap Kerajaan Pusat sekiranya ia tidak membenarkan Kerajaan Negeri mengambil alih operasi Syabas.
  Abdul Khalid turut mendedahkan laporan awal audit yang mendapati Syabas gagal melaksanakan kerja-kerja capex (capital expenditure) mereka dengan baik.
  “Ini jelas ditunjukkan apabila Syabas setakat bulan April 2012, mempunyai tanggungan jumlah tertunggak kepada operator rawatan air dianggarkan sebanyak RM2.8 bilion. Syabas juga gagal menurunkan kadar air tidak terhasil (non-revenue water) kepada 20%,” katanya lagi.
  Sehubungan itu, beliau memutuskan untuk meminta Setiausaha Kerajaan Negeri bersama Pengawal Selia Air Negeri untuk memantau perkhidmatan air oleh Syabas.

  Air Percuma : Noh Tabur Janji Kosong

  256 views
  Email
  SHAH ALAM, 17 JUL : Datuk Seri Noh Omar sekadar menabur gula-gula politik bagi mengaburi mata rakyat Selangor berhubung pemberian air percuma sekiranya Umno-BN menawan semula negeri itu dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13).
  Demikian selar Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr Xavier Jayakumar dalam satu kenyataan media.
  Sambil menyifatkan kenyataan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani itu sebagai tidak berasas, Dr Xavier turut mengatakan ia adalah retorik politik yang dicetuskan Umno-BN.
  Ini kerana menurutnya, Kerajaan Pusat melalui Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) akan menaikkan kadar tarif air sehingga 70 peratus kepada pengguna sebagai bayaran balik kepada dana yang diperolehi melalui pinjaman dari Japan International Cooperation Agency (JICA).
  “Ekoran daripada pembinaan Langat 2 yang bernilai RM8.65 bilion, Kerajaan Negeri terpaksa membayar RM60 juta ‘royalti air’ setiap tahun kepada Pahang bagi mendapatkan air mentah tersebut.
  “Walaupun dana keseluruhannya ditanggung sepenuhnya oleh Kerajaan Pusat, tetapi sumber dana itu adalah melalui pinjaman syarikat JICA. Sekiranya kenaikan air tersebut berlaku, di mana rasionalnya untuk memberikan 20 meter padu air percuma kepada rakyat Selangor dan pengguna-pengguna yang lain?” soalnya.
  Tambahnya, Syabas juga dilihat tidak mampu mengorbankan keuntungannya sebagai syarikat korporat swasta yang berorientasi ‘keuntungan’ bagi melaksanakan tujuan tersebut.
  Katanya lagi, Syabas juga dilaporkan menanggung hutang bernilai RM2.8 bilion kepada operator loji rawatan air.
  “Dalam keadaan kewangannya yang meruncing ini, maka adalah sukar untuk Syabas memberikan air percuma. Jadi berdasarkan fakta-fakta ini, jelaslah Noh hanya bercakap kosong dan sekadar menabur gula-gula politik bagi mengaburi mata rakyat Selangor,” ujarnya.
  Noh yang juga Timbalan Pengerusi BN Selangor sebelum ini mendakwa Umno-BN tidak mempunyai masalah untuk meneruskan pemberian air percuma di Selangor jika berjaya merampas semula negeri itu melalui pendekatan berbeza demi kepentingan rakyat.
  Beliau mendakwa, jika dasar itu dilaksanakan, ia akan dibuat dengan lebih menyeluruh termasuk menambah bilangan meter padu air percuma dan memastikan seluruh rakyat Selangor menikmatinya

  Sunday, July 15, 2012


  14 July 2012
  3 Pendapat

  Malaysiakini
  Timbalan Ketua Pengarang Kumpulan Utusan Malaysia, Datuk Mohd Zaini Hassan berkata pengamal media dibolehkan “memutar” fakta untuk membentuk gambaran yang diingini kepada khalayak.
  Menurutnya, langkah itu adalah “serangan berhemah” kepada pembangkang yang kini menguasai persepsi umum sehingga menyebabkan kerajaan BN “dibicarakan” dalam ruang politik negara.
  “Dalam bentuk penulisan kita ada; satu fakta, satu spin (putar fakta), satu lagi blatant lie (pembohongan terang-terangan).
  “Dari segi perang psikologi kita jangan ikutlah blatant lie, kita jangan tulis pembohongan.
  “Kita boleh spin, macam mana kita nak spin sesuatu fakta tersebut memihak kepada kita, itu OK,” kata Zaini.
  Beliau turut mengakui kelebihan kini berpihak kepada pembangkang dalam perang psikologi politik menerusi media sosial.
  “Kalau kita lihat sebelah sana, media (mereka) tidak tengok duit.
  “Di sana mereka kerja dengan hati, perasaan, dan fisabilillah (di jalan Allah).
  “Tetapi kita di sini, minta maaf kalau saya cakap, tidak ada duit tak jalan (jentera),” kata Zaini sewaktu bercakap pada forum Media Sosial: Mengurus Isu, Menangani Persepsi dan Emosi Rakyat di Kuala
  Lumpur.
  Zaini yang popular dengan kolum Cuit dalam akhbar Utusan Malaysia turut mengakui bahawa media kini memainkan peranan yang jauh lebih penting berbanding faktor wang dan jentera dalam memenangi pilihan raya.
  “Dalam konteks Malaysia, media dah jadi tempat pertama (dalam memenangi pilihan raya),” kata Zaini.
  Ketua Sekretariat Himpunan Ulama Muda Umno, Fathul Bahari Mat Jahaya yang turut menjadi panelis forum pula menggesa pengamal media sosial agar memeriksa fakta di sebalik sebarang dakwaan yang bersifat politik.
  “Islam dan agama lain ajar kita kalau ada tohmahan, kita kena ada
  bukti sama ada ia benar atau tidak benar,” katanya.
  Pada masa yang sama, beliau juga menggesa pengamal media sosial pro-BN supaya mengamalkan “muslihat” dalam perang psikologi terhadap pembangkang.
  Menurutnya, Nabi Muhammad turut mengamalkan muslihat dalam peperangan dengan menghitamkan rambut tentera Islam yang berusia agar kelihatan muda dan gagah pada mata musuh.

  Wednesday, July 11, 2012

  KES TALAM ADALAH SATU PROSES KUTIPAN HUTANG

  KENYATAAN MEDIA
  11JULAI 2012
   
  Kes Talam merupakan satu proses bagaimana Kerajaan Selangor mengutip hutang sebanyak RM392 juta daripada syarikat Talam Corporation. Malangnya, kejayaan cuba untuk diremehkan dengan  mempersoalkan kewibawaannya. Sesetengah pihak telah memberi persepsi seolah usaha ini telah dilakukan dengan tidak professional dan telah merugikan rakyat Selangor.
   
  Saya ingin tegaskan bahawa pengutipan hutang ini adalah hasil usaha Menteri Besar Incorporated (MBI) yang Ahli Lembaga Pengarahnya adalah terdiri daripada pegawai kerajaan dan golongan professional termasuk Setiausaha Kerajaan Negeri, Pegawai Kewangan Negeri dan saya sendiri selaku Pengerusi.
   
  Proses pengutipan hutang ini melibatkan dua peringkat dimana peringkat pertama adalah "debt recognition" atau pengesahan hutang.
   
  Peringkat pertama telahpun selesai dimana Dewan Selangor telah mengiktirafkan hutang tersebut dan MBI telah diberi tugas untuk mengutip hutang tersebut.
   
  Dalam menjalankan tugas mengutip hutang, MBI telah membuat beberapa perjanjian untuk memastikan hutang diselesaikan dengan beberapa cara termasuk pembayaran tunai dan penyerahan harta kepada MBI.
   
  Sebagai sebuah badan professional, MBI telah membuat beberapa usaha bagi memastikan kepentingan kerajaan negeri sentiasa diutamakan. Antara usaha
  yang dilakukan adalah memastikan Talam menandatangani perjanjian dokumen jaminan nilai aset ( Underwriting assets document) yang diserahkan. Semua asset yang diserahkan oleh Talam hendaklah tidak kurang dari RM392 juta.
   
  Ini bermakna walau apa pun aset yang diserahkan, rakyat negeri Selangor tidak akan mengalami kerugian kerana jaminan nilai aset melalui perjanjian tersebut.
   
  Peringkat kedua pula adalah pelaksanaan perjanjian yang melibatkan proses yang agak rumit dan  sukar difahami oleh mereka yang kurang arif. Kerajaan Negeri percaya pegawai yang terlibat telah melaksanakan tugas dengan baik kerana akhirnya kesemua hutang tersebut dapat dikutip semula. Pada masa yang sama, mereka ini telah memastikan setiap transaksi mempunyai dokumen lengkap dengan minit-minit yang direkodkan. Tiada ruang untuk mana-mana pihak mengambil komisyen atau imbuhan daripadanya.  
   
  Memandangkan masih ada lagi orang yang mahu memberi tohmahan kepada pegawai kerajaan ini maka MBI telah membuat keputusan untuk menjemput firma audit dan akauntan bertaraf antarabangsa untuk meneliti dan mengkaji proses pelaksanaan kutipan hutang sepenuhnya. Firma ini juga akan menyediakan satu laporan dan analisa secara professional. Usaha ini akan dikelolakan oleh bekas Akauntan Negara, Y Bhg Dato Mohd Salleh Mahmud.
   
  Saya ingin tegaskan, usaha mengutip hutang bukanlah retorik politik. Bukan juga untuk meraih publisiti. Ianya adalah amanah dan tanggung jawab dalam menguruskan sumber kewangan negeri yang akhirnya sumber tersebut harus dipulangkan semula kepada rakyat.
   
  TAN SRI ABDUL KHALID BIN IBRAHIM
  DATO MENTERI BESAR SELANGOR 
    
  新闻稿 KENYATAAN MEDIA
  11JULAI 2012
   
  达南案件只是一个追讨债务程序
    达南案件只是雪州政府向达南集团追讨高达3亿9200万令吉债务的一个程序。遗憾的是,这项成就非但被微小化,更被质疑它的可信度。有些人士更尝试制造一个印象表示这项努力的处理是不专业与损害雪州子民的利益。
    我想要在此强调,这个回收债务是大臣机构整体团队的努力,而这董事团队成员是由专业人士与政府官员,其中还包括了州秘书、州财政司与我本身作为董事会主席。
    整个追讨债务程序涉及2个阶段,第一个阶段是承认债务(debt recognition)。
    在第一阶段中,该程序通过州议会确认该债务,并授权大臣机构(MBI)追讨该债务后,经已完成。
  作为一个专业的机构,大臣机构(MBI)做出了各种努力来确保州政府的利益得到重视,其包括确保达南集团签署了确值合约 ( Underwriting assets document),以便所移交的财物将不少过3亿9200万令吉。
   这表示,不管任何被移交的财物,其市值肯定不超过3亿9200万令吉。所以,整个过程不会导致州政府亏损任何一分钱。
   第二阶段就是执行合约中的任务,虽然这涉及很多繁杂与一般人难懂的程序,但是雪州政府相信这些负责的官员都在执行中表现良好,因为最后所有债务都成功回收。同时他们也确保所有交易都拥有完整的文件与会议记录。同时,这将会杜绝任何方面能够从中获益。
    眼看依然有人尝试想要质疑政府官员,大臣机构(MBI)决定邀请专业的稽查与会计公司来检思与探讨整个债务回收程序。此会计公司也将会准备一份完整与专业的分析报告。这个分析报告团队会由前国家会计司拿督莫哈末撒勒(Dato Mohd Salleh Mahmud)来领导。
   这项回收此债务的努力不是任何政治口号,更不是为了争取宣传,反之它只是一个州政府正在有诚信地履行它管理州财务的责任,以便州财富能够归还于民。
   
  雪州州务大臣
  丹斯里拿督斯里卡立伊布拉欣敬启
   
  Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.