Loading...

Saturday, November 30, 2013

WAKIL RAKYAT KEADILAN SELANGOR SUMBANG SEBAHAGIAN KENAIKAN GAJI KE TABUNG PENDIDIKAN

KENYATAAN MEDIA
30 November 2013

WAKIL RAKYAT KEADILAN SELANGOR SUMBANG SEBAHAGIAN KENAIKAN GAJI KE TABUNG PENDIDIKAN

Saya telah menerima pandangan semua pihak mengenai kenaikan gaji yang melibatkan wakil rakyat Selangor. Saya juga telah mendapat penjelasan dari YAB Tan Sri Khalid Ibrahim mengenai rasional kenaikan gaji tersebut.

Pun begitu, KEADILAN sebagai parti yang membawa semangat reformasi perlu terus sensitif dengan kesempitan hidup yang dihadapi rakyat terbanyak.

Oleh itu, setelah berbincang dengan YAB Tan Sri Khalid Ibrahim, saya bersetuju bahawa satu Tabung Pendidikan KEADILAN Anak Selangor akan ditubuhkan bertujuan mengagihkan biasiswa pendidikan kecil dan mengendalikan program pendidikan terutamanya di peringkat sekolah menengah dan pra-universiti.

Setiap wakil rakyat KEADILAN akan menyumbang RM1,000 sebulan atau 20% dari jumlah kenaikan gaji bulanan yang diumumkan untuk membiayai pemberian biasiswa kecil dan program pendidikan di bawah Tabung Pendidikan KEADILAN Anak Selangor.

Jumlah sumbangan wakil-wakil rakyat KEADILAN dari Selangor kelak dijangka mencecah setengah juta setahun dari kenaikan gaji mereka yang dapat membantu keluarga berpendapatan rendah dalam bidang pendidikan.

Anwar Ibrahim
Ketua Umum KEADILAN

Selangor Penyumbang Tertinggi Hasil Pertanian Negara

SHAH ALAM 30 NOV: Selangor berjaya mencatatkan nama sebagai negeri penyumbang tertinggi bagi hasil pertanian negara apabila mengeluarkan 42.7 peratus atau RM32 juta dari jumlah keseluruhan keluaran pertanian negara.
agro4Selain itu, pengeluaran padi di Selangor juga merupakan negeri pengeluar padi tertinggi apabila merekodkan hasil purata pengeluaran padi 6.15 tan setiap hektar berbanding pengeluaran padi Malaysia 4.49 tan setahun.
Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata kejayaan ini dicapai dari hasil usaha gigih para petani dengan kerjasama jabatan-jabatan berkaitan.
“Semua usaha dan kerjasama semua pihak adalah penting kerana Negeri Selangor sebenarnya mempunyai tanah yang terhad untuk pertanian.
“Namun begitu hasil yang tinggi dapat dicapai dengan setiap ruang kawasan tanah digunakan sepenuhnya dengan bantuan penggunaan teknologi dan inovasi pertanian terkini,” kata Abdul Khalid.
Beliau berkata demikian ketika merasmikan Pesta Agrofest Selangor 2013 di Bulatan Bazarena, Stadium Shah Alam di sini malam tadi.
agro2Kata beliau lagi, Kerajaan Negeri turut memperuntukkan sejumlah RM23.7 juta bagi pembangunan luar bandar dalam program pembangunan ekonomi nelayan dan penternak.
“Jika dillihat dari jumlah peruntukkan tersebut ia menunjukkan bahawa Kerajaan Negeri amat mengambil berat terhadap pembangunan sektor pertanian di Selangor,” kata beliau.
Dalam Majlis Perasmian Pesta Agrofest Selangor 2013 yang dijenamakan semula itu, Abdul Khalid turut menyampaikan hadiah kepada penerima anugerah petani, penternak dan nelayan Selangor 2013.
Pemenang bagi kategori usahawan ternakan, usahawan akuakultur, usahawan tanaman dan usahawan industri asas tani terbaik masing-masing membawa pulang hadiah wang tunai RM3,000 diikuti di tempat kedua dan ketiga dengan hadiah wang tunai masing-masing RM2,000 dan RM1,000.
Sementara itu Jawatankuasa Sungai Leman 2, Parit 9, Sungai Leman Sabak Bernam berjaya membawa pulang hadiah wang tunai RM50,000 apabila diumumkan sebagai pemenang kategori Pengurus Projek Peningkatan Padi Terbaik.
Manakala di tempat kedua, Jawatankuasa Parit 14,15 Peket 100, Sungai Besar, Sabak Bernam dengan membawa pulang RM30,000 diikuti ketiga Jawatankuasa Parit 5 Timur, Sungai Besar Sabak Bernam dengan memperolehi RM20,000.
agrofestPesta Agrofest Selangor 2013 yang diadakan kali ketiga sejak 2011 merupakan acara tahunan yang menghimpunkan gerai-gerai pameran hasil pertanian, penternakan, agrikultur, produk industri asas tani dan lain-lain yang mempunyai kaitan dengan pertanian.
Antara gerai yang dijangka bakal mencuri tumpuan dalam program yang berlangsung dari 29 November hingga 1 Disember itu termasuklah gerai pameran haiwan peliharaan dan ternakan seperti burung unta, lembu, kambing, ayam pelbagai baka, kucing, rakun, arnab dan lain-lain.
Sebelum itu, Exco Pertanian Selangor, Sallehen Mukhyi dalam ucapan alu-aluannya berkata pihak beliau mensasarkan jumlah jualan sebanyak RM1 juta dalam Agrofest Selangor 2013 yang bertemakan ‘Pertanian Tonggak Keusahawanan’ itu.

selangorkini

Friday, November 29, 2013

Selangor State Legislative Assembly Moves to Cast Reforms in Stone

Press Statement by Speaker of the Selangor State Legislative Assembly, Hannah Yeoh

29 November 2013

Selangor State Legislative Assembly Moves to Cast Reforms in StoneDuring this 3rd sitting for the 2013 term of the 13th Selangor State Legislative Assembly, the Speaker via the Standing Orders Committee has put forward 2 key proposals to the Assembly aimed at protecting the transparency and the accountability of its members toward voters and the people of Selangor.


Since 2008, the proceedings of the Selangor State Legislative Assembly have been broadcasted in its entirety live on the web. This was a big step forward in improving the accessibility of the State Legislative Assembly to the people.

The first proposal is that this feature is made mandatory by including into the Standing Orders (‘Peraturan Tetap’) of the Assembly a requirement for a live web or television broadcast of every sitting.

This effectively compels the state government of the day to set aside suffcient funds annually to enable a live broadcast.


Selangor had previously, on two separate instances for the 12th and 13th Selangor State Legislative Assembly, broke new grounds in our local legislative practice but in keeping with international practice offered the position of Chairman of the Public Accounts Committee to the Leader of the Opposition. But on both instances, the offer was turned down.

The second proposal here is again to make it mandatory for the Public Accounts Committee to be chaired by the Leader of the Opposition.

The role of the Opposition cannot be taken for granted as an effective check and balance in any legislative assembly and as such there should be no discretion in his appointment to chair the infuential Public Accounts Committee.


The proposals above serve to bind the present and future state governments to a system of governance that is not subject to the whims and fancies of the government of the day or even the Speaker of the day.


We are now casting in stone the reforms that were made so that these reforms no longer remain simply as good and noble practices, but enshrined as law.


Thursday, November 28, 2013

Isu Pengintipan Negara , Putrajaya Lambat Ambil Tindakan


Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim (gambar) hari ini sekali lagi mengkiritik  kerajaan Barisan Nasional (BN) dengan menyatakan kepimpinan tersebut  lembab dalam menangani isu pengintipan negara.
Tegas Anwar, isu pengintipan negara oleh tiga buah negara Amerika Syarikat (AS), Australia dan Singapura adalah perkara yang amat serius dan amat biadap.
Bagaimanapun kata beliau amat menghairankan kerajaan termasuk Menteri Dalam Negara (KDN) dan Perdana Menteri Datuk Najib Razak yang berdiam diri mengenai hal itu.
"Ini berkaitan soal maruah keselamatan negara tetapi mana kenyataan Menteri Dalam Negeri, Perdana Menteri? Tidak ada.
"Kita mahu kerajaan mengambil tindakan tegas dengan menyiasat kerana bukti penglibatan sudah ada. ,Tuntutan ini perlu dilakukan," katanya dalam sidang media di Parlimen hari ini.
Anwar berkata lagi, kerajaan perlu menghantar tuntutan kepada tiga buah negara tersebut untuk segera menghentikan kegiatan pengintipan.
Lebih daripada itu, kerajaan harus mendesak mereka memohon maaf kepada Malaysia juga perlu memberi jaminan bahawa kerja pengintipan tidak akan berulang lagi.
Sebelum ini Ketua Pembangkang itu juga pernah mengkritik Najib berhubung isu yang sama.
Susulan isu tersebut, Persidangan Dewan Rakyat semalam mendengar cadangan usul Ahli Parlimen Bukit Katil Shamsul Iskandar Mohd Akin bagi membahaskan isu-isu berkaitan pengintipan yang dilakukan oleh Amerika Syarikat, Australia dan Singapura.
Ketika mencadangkan usul tersebut, Shamsul berkata Dewan Rakyat perlu bertegas dalam memberi tekanan kepada tiga buah negara tersebut.
Speaker Datuk Pandikar Amin Mulia berkata usul tersebut tidak perlu disegerakan kerana Menteri Luar akan mengambil tindakan ekoran bantahan tersebut.
Baru-baru ini, akhbar Der Spiegel dan Sydney Morning Herald melaporkan pemberi maklumat perisikan, Edward Snowden mendedahkan kegiatan pengintipan global yang dibuat oleh Amerika dan Australia di seluruh dunia termasuk Malaysia.
Snowden mendakwa, Amerika menjalankan kegiatan pengintipan itu melalui stesen pengintipannya yang terletak di dalam bangunan kedutaan Amerika di Kuala Lumpur dengan mengintip perbualan telefon dan rangkaian komunikasi.
Bulan lalu, sumber perisikan Australia pula mengesahkan alat perisikan rahsia XKeyscore yang didedahkan Snowden telah digunakan untuk mengintip Malaysia di samping negara Asia Pasifik yang lain.
Berdasarkan laporan terakhir yang didedahkan Snowden yang kini mendapat perlindungan sementara di Moscow, Russia, terdapat 90 alat intipan yang dipasang di seluruh dunia termasuk di kedutaan Amerika di Jakarta, Bangkok, Phnom Penh dan Yangon. – 27 November, 2013.

TMI

Wednesday, November 27, 2013

Insentif RM100 Ribu Untuk Pejabat Tanah & Daerah Yang Cemerlang


SHAH ALAM 26 NOV : Kerajaan negeri menyediakan insentif RM100,000 bagi setiap Pejabat Tanah dan Daerah (PTD) yang cemerlang dengan hasil kutipan cukai dan premium melebihi 90 peratus.
Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, berkata insentif itu diberikan sebagai menghargai komitmen dan galakan kepada warga kerja PTD untuk terus meningkatkan pencapaian mereka.
Katanya, Kerajaan negeri turut menyediakan insentif sama kepada warga kerja Pejabat Tanah dan Galian (PTG) yang cemerlang atas kejayaan sama.
“Saya sudah minta Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) ketika zaman Barisan Nasional (BN) tetapi masih tidak dilaksanakan dan itu antara sebab kita bekukan lesen pendudukan sementara (TOL).
“Saya akan menyemak semula sama ada nasihat dan arahan ini diterima atau masih terdapat lagi amalan pemberian habuan tanah di luar pengetahuan kerajaan negeri,” katanya.
Beliau berkata demikian bagi menjawab pertanyaan Shuhaimi Shafiei (PKR-Sri Muda) sama ada kerajaan negeri masih meneruskan tradisi pemberian habuan tanah seluas 0.405 hektar kepada pegawai yang cemerlang seperti diamalkan ketika pentadbiran BN.
Menjawab soalan berasingan, Abdul Khalid (PKR-Pelabuhan Klang) menjelaskan pemberian peruntukan pengurusan PTD dilakukan mengikut keperluan jumlah warga kerja.
“Oleh kerana itu, kita memberikan jumlah besar kepada Pejabat Daerah dan Tanah Petaling sebab mereka mempunyai warga kerja yang besar, berbanding Pejabat Daerah dan Tanah Sepang,” katanya.
Beliau berkata, PTD digalakkan mengaplikasi penggunaan teknologi maklumat secara proaktif bagi meningkatkan produktiviti warga kerja untuk perancangan jangka masa panjang,.
Terdahulu, Ng Suee Lim (DAP-Sekinchan) bertanya kepada Abdul Khalid berkenaan terdapat perbezaan peruntukan pengurusan di kalangan semua 12 PTD di Selangor.
Katanya, PTD Sepang hanya memperoleh RM9 juta walaupun cemerlang daripada segi kutipan cukai, berbanding PTD Petaling yang diberikan peruntukan tinggi sehingga RM 13 juta.
-NFN-

selangorkini

Datuk Mat Zain Ibrahim Mempertahankan Dakwaannya Terhadap Gani Patail


Bekas Pengarah Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Mat Zain Ibrahim hari ini mendedahkan wujud sogokan wang yang menyebabkan kekalahan Malaysia dalam kes Pulau Batu Puteh pada tahun 2007.
Pendedahan tersebut telah dilakukan dalam bentuk Akuan Bersumpah (SD) setebal 31 muka surat, yang telah juga dihantar Pejabat Perdana Menteri 9 Oktober lalu.
"Dalam surat iringan kepada Perdana Menteri, saya merayu beliau untuk memfokuskan perhatian kepada perenggan 54 (e),(f) dan (g) SD tersebut, yang melibatkan maklumat mustahak, berkaitan salahlaku Peguam Negara,Tan Sri Abdul Gani Patail, ketika mengendalikan kes Pulau Batu Puteh.
"Turut dimuatkan ialah maklumat menyatakan bahawa terdapat wang dalam amaun yang besar, telah bertukar tangan dan dipindahkan kedalam sebuah akaun di-Hong Kong," kata Mat Zain dalam satu kenyataan yang ditandatanganinya hari ini.
Beliau mempertahankan dakwaannya sebelum ini ke atas Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail, menuduhnya menjadi punca kepada kekalahan Malaysia dalam perbicaraan di Mahkamah Antarabangsa (ICJ) pada tahun 2007 tersebut, yang menyebabkan pulau itu terpaksa diserahkan kepada Singapura.
"Dalam perenggan penting ini,telah dirakamkan maklumat menyatakan bahawa Gani Patail telah dengan sengaja,  menyebabkan kekalahan kes Pulau Batu Puteh kepada Singapura,ketika prosiding di-Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) yang berlangsung dalam tahun 2007," katanya lagi.
Mat Zain mengulangi tuduhannya ke atas Gani dengan mengatakan beliau meletak gambar salah ketika perbicaraan tersebut.
"Untuk membuat penilaian mengenai kebenaran maklumat ini,ianya hendaklah dibaca bersama dengan nota prosiding ICJ berkaitan perbalahan Pulau Batu Puteh yang diumumkan pada 23.5.2008.
"Kajian menunjukkan memang benar terdapat perbuatan memasukkan satu keping 'gambar kontroversi' beberapa hari sebelum prosiding bermula, yang boleh dilihat sebagai percubaan untuk memperdayakan Panel ICJ.
"Bagi membuat appraisal yang lebih tepat,maklumat mustahak ini juga hendaklah dibaca bersama dengan apa apa perbuatan memalsukan keterangan dan termasuk gambar yang dikemukakan sebagai keterangan dalam sesuatu prosiding kehakiman yang lampau dan melibatkan Gani Patail jika ada," tambahnya lagi.
Sebelum ini, Putrajaya telah menafikan tuduhan tersebut menerusi jawapan di Dewan Rakyat, dengan berkata tuduhan tersebut tidak berasas dan dilakukan tanpa menyemak terlebih dahulu.
"AG tidak mengetuai kes tersebut dan mempunyai kata putus dalam mengendalikan kes tersebut.
"Jadi tuduhan bahawa AG menunjukkan gambar salah seperti didakwa oleh Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak berasas dan dibuat tanpa semakan," jawab Menteri di Jabatan Perdana Menteri Nancy Shukri selepas isu tersebut dibangkitkan di Dewan Rakyat.
Menurut Mat Zain, sekiranya pendedahan awal dibuat sebelum pemilihan Umno yang berakhir baru-baru ini, ia pasti memberikan impak kepada perwakilan dari Sabah yang bertanding memandangkan pertalian yang wujud antara Gani dengan ahli politik negeri tersebut.
Sementara itu, Mat Zain menggesa supaya Putrajaya menimbangkan untuk membuat rayuan di ICJ dalam kes Pulau Batu Puteh demi maruah negara.
"Kita masih mempunyai empat setengah tahun lagi,untuk mengemukakan rayuan kepada ICJ sekiranya mempunyai bukti kukuh untuk berbuat demikian.
"Walau sekecil mana pun peluang yang kita ada,kita tidak boleh membiarkannya begitu sahaja," tegasnya lagi.
Media sebelum ini mendedahkan pertemuan Mat Zain dengan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bagi membincangkan salah laku Gani. Pertemuan itu dikatakan turut dihadiri peguam kanan Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah dan  bekas setiausaha politik kepada Dr Mahathir, Matthias Chang.
Selain kes Batu Puteh, mereka juga dikatakan berbincang mengenai kes mata lebam Anwar.
Selepas pertemuan itu, Mat Zain pada 7 Oktober membuat satu akuan bersumpah yang antara lain mendakwa salah laku Gani dalam kes mata lebam Anwar.
Akuan bersumpah itu kemudiannya dihantar kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, dengan salinan kepada Peguamcara Negara Datuk Idrus Harun, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar dan juga dikatakan diterima oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyidin Yassin. – 26 November, 2013.

TMI

Tuesday, November 26, 2013

PKR Mengakui Kepimpinan Anwar Ibrahim Diperlukan Sebagai Presiden Parti


Cadangan perwakilan PKR dalam Kongres Khas parti itu semalam yang mahukan Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dilantik sebagai Presiden disambut baik Mohamed Azmin Ali.
Menurut Timbalan Presiden PKR itu, sudah tiba masanya untuk Anwar dilantik menerajui parti berkenaan dan beliau mencadangkan agar pens parti dilakukan.
"Itu satu pengiktirafan perwakilan dalam kongres semalam. Ia bukan sulit. PKR menerima dan mengakui kepimpinan Anwar diperlukan," kata Mohamed Azmin ketika ditemui di Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor, di Shah Alam hari ini.
Mohamed Azmin, yang juga ahli Parlimen Gombak menegaskan, sebagai parti yang berteraskan reformasi, berada pada satu tahap yang sama untuk jangka masa panjang bukanlah amalan yang baik dalam mentadbir parti.
"Kita tak boleh berada di takuk sama terlalu lama. Ini parti berteraskan reformasi harus ambil kira pandangan akar umbi. Saya saranan ada penstrukturan semula dalam parti.
"Ia permulaan baik dalam perbincangan dan kita akan teruskan. Meletakkan Anwar di tempat yang selayaknya," kata Azmin.
Jelas beliau, ketika PKR dibentuk pada 1999, Anwar tidak dapat menerajui parti berkenaan disebabkan beliau berada di dalam penjara.
Malah, setelah dibebaskan juga, terdapat halangan perundangan untuk Anwar dilantik memegang jawatan berkenaan.
Presiden PKR merupakan isteri kepada Anwar, Datin Seri Dr Wan Azizah Ismail.
"Hari ini halangan dah tiada. Kami merasakan ini waktu terbaik beliau menerajui PKR," kata Azmin.
Beliau yang juga merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Antarabangsa itu turut berkata beliau telah membangkitkan perkara berkenaan dalam perbincangan peribadi dengan Anwar beberapa bulan lalu.
"Anwar kata masih terlalu awal untuk dimuktamadkan. Kita perlu terus berbincang.
"Ini bukan soal individu, ini soal institusi yang demokratik," katanya lagi.
Semalam Setiausaha PKR Selangor Amirudin Shari mencadangkan Ketua Umum Datuk Seri Anwar Ibrahim mengambil alih jawatan presiden kerana ia sah mengikut perlembagaan parti itu.
Beliau yang juga pembahas dari Selangor dalam Kongres Nasional Khas 2013 berkata cadangan ini bagi mengesahkan ura-ura kemungkinan Anwar akan mengambil alih jawatan presiden dalam pemilihan parti itu tahun hadapan.
Bagaimanapun, Anwar yang ditemui selepas kongres tersebut mengatakan masih terlalu awal untuk bercakap soal itu. – 25 November, 2013.

TMI

Monday, November 25, 2013

FAS Harus Bertanggungjawab Kerana Prestasi Pasukan Selangor Hambar


SHAH ALAM: Beberapa Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Selangor hari ini menyatakan kebimbangan prestasi sukan bola sepak Selangor semakin menurun setiap tahun.
Adun Sri Muda,  Shuhaimi Shafei berkata, kepimpinan Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS) perlu ditukar supaya pemimpin baru boleh membawa satu dimensi baru masuk ke dalam persatuan itu.
“Jawatankuasa pengurusan perlu dirombak semula supaya orang yang jaga dan menguruskan badan sukan ini terdiri daripada golongan profesional dan berpengetahuan, ini perlu diberi perhatian,” katanya ketika sesi perbahasan Rang Undang-undang Enakmen Perbekalan negeri selangor (2014) di Dewan Undangan Negeri Selangor di sini hari ini.
Sementara itu, Adun Kampung Tunku Lau Weng San berkata, sejak tiga tahun kebelakangan ini pihaknya melihat prestasi kelab bola sepak Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS FC) lebih hebat daripada Selangor.
Katanya, tambahan bajet RM100,00 bagi pembangunan sukan di Selangor tidak mencukupi kerana acara sukan lain juga perlu diberi perhatian dan bukan hanya bola sepak sahaja.
“Kita terkilan. Perlawanan akhir Piala Malaysia 2013 antara Pahang dan Kelantan di Stadium Shah Alam memang sesuatu yang dibanggakan tetapi alangkah baiknya dalam perlawanan adalah Selangor dan bukannya Kelantan,” katanya.
Selangor digelar `Gergasi Merah’
FAS terletak di bawah seliaan Menteri Besar Incorporated (MBI), di mana Presidennya adalah Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan Timbalan Presiden Datuk Mokhtar Ahmad.
Digelar ‘Gergasi Merah’, kali terakhir Selangor merangkul juara piala FA Malaysia adalah pada tahun 2009 dan Piala Malaysia pada tahun 2005.
Sementara itu, menganggap Selangor terkebelakang dari segi bayaran dan tajaan khususnya daripada MBI, Adun Seri Andalas  Xavier Jayakumar berkata, kerajaan negeri perlu meningkatkan perbelanjaan kepada FAS sekaligus mampu meningkatkan taraf pemain.
“Kerajaan negeri saya ingat kena bagi sedikit perhatian dan kajian yang teliti serta memberikan sedikit dana tambahan kepada FAS,” katanya.
Cadangan itu kemudian disokong Exco Sukan,Belia Dan Adat Resam Melayu Dr Ahmad Yunus Hairi yang mahu peruntukan untuk bola sepak dipertingkatkan kerana melihat Selangor mempunyai ramai bakat pelapis muda yang boleh meningkatkan taraf sukan negeri itu.
“Kita juga punya rancangan untuk menubuhkan akademi bola sepak Selangor dan pelbagai program bagi mencungkil bakat baru,” katanya.

FMT

Masalah Pasar Pagi Sri Muda Mendapat Perhatian EXCO PBT


SHAH ALAM 24 NOV : Kira-kira 164 penjaja pasar pagi di Taman Sri Muda akan di pindahkan ke pasar baru yang akan dibina Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), dalam masa terdekat.
Exco Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan, Datuk Teng Chang Khim, berkata setakat ini MBSA sudah siap merangka pelan bangunan dan sedang berunding dengan pihak pemaju swasta bagi kerja pembinaan.
Katanya, pembinaan pasar baru di atas tanah berkeluasan 0,44 hektar itu akan dilaksanakan mengikut standard Build Operate Transfer (BOT) dan MBSA akan membina pasar itu sendiri jika tidak berjaya.
Beliau berkata, kerajaan negeri juga akan melihat kos pembinaan secara ‘value for money’ atau nilai untuk wang supaya tidak membebankan penyewa pasar berkenaan.
“Saya memahami dengan mendalam keadaan penjaja ini yang sudah lama beroperasi iaitu kira-kira 25 tahun lalu. Mereka ini dipindahkan kerana pemilik tanah pasar sementara ini sudah mendapat perintah mahkamah untuk mengeluarkan penjaja, sebelum 31 Mei 2014.
“Jadi, kerajaan negeri mengambil berat akan keadaan mereka dan bersedia membantu. Kita berharap masalah ini akan dapat diselesaikan dalam tempoh terdekat,” katanya.
Chang Khim berkata demikian pada sidang media selepas melawat tapak sementara penjaja pasar pagi itu yang turut dihadiri Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sri Muda, Shuhaimi Shafiei, di sini, hari ini..
shuhaimi isu lompat partiSementara itu, Shuhaimi berharap nanti masalah peniaga asing dapat diatasi dengan adanya pasar baru itu dan selepas kerja pembinaan itu siap, MBSA perlu mensyaratkan permohonan perniagaan dengan tidak memberikan warga asing menyewa tapak daripada peniaga tempatan.
“Ini dapat mengelakkan berlakunya masalah sosial di kawasan ini kerana jika dibiarkan orang asing berniaga akan menimbulkan keresahan warga tempatan di sini,” katanya.
-NFN-


selangorkini

Kawasan Pertanian Pekerja Ladang Harus Diambil Perhatian Oleh Kerajaan Negeri


Selangor tidak ada menyediakan kawasan pertanian untuk dimanfaatkan oleh pekerja ladang tempatan di negeri itu sebagai usaha menambahkan sumber pendapatan.
Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Ganabatirau Veraman berkata, kerajaan negeri tiada rancangan sedemikian dalam masa terdekat ini.
Bagaimanapun, beliau mengalu-alukan sekiranya ada pengusaha ladang membuka kawasan mereka untuk pertanian dan mengambil pekerja ladang bekerja.
Menjawab soalan tambahan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sri Muda, Mat Shuhaimi Shafiei, Exco berkenaan memberitahu, beliau kini dalam peringkat perbincangan dengan pemaju perumahan bagi projek pembinaan rumah teres untuk pekerja-pekerja ladang.
“Saya menerima banyak aduan daripada pekerja ladang yang mengatakan mereka tidak selesa tinggal di rumah pangsa kerana selain bangunannya bertingkat-tingkat dan tinggi, mereka juga sering berhadapan dengan kerosakan lif.
“Kita akan minta pemaju membina lebih banyak rumah teres dan memindahkan pekerja ladang ini ke kediaman yang lebih selesa dan baik,” katanya ketika menjawab soalan pada Mesyuarat Ketiga (Bajet) Penggal Pertama DUN Selangor Ke-13 di Dewan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) di sini.
Berhubung soalan tambahan daripada ADUN Kuala Kubu Baharu, Lee Kee Hiong mengenai kebanjiran pekerja asing di ladang, Ganabatirau berkata, beliau tidak menafikan kewujudan itu dan usaha dilakukan bagi memastikan mereka tidak mengganggu pekerja tempatan.
Jelas beliau, memang wujud pekerja asing yang memegang Mykad sehingga ada kalanya mengelirukan pihak penguat kuasa untuk membezakan antara pedatang asing dengan tempatan.
“Saya tidak nafikan wujudnya pemegang Mykad oleh pekerja asing yang bekerja di ladang dan saya telah mengarahkan UPEN (Unit Perancang Ekonomi Negeri) menjalankan kajian di semua ladang untuk mendapatkan data tepat mengenai mereka.
“Data ini akan membolehkan kita membezakan antara pekerja asing dengan pekerja tempatan dan memastikan hanya pekerja tempatan di ladang sahaja yang akan menerima bantuan daripada kerajaan negeri,” katanya.-

-MalaysiaGazette

Sunday, November 24, 2013

Adun BN Kitar Semula Persoalan Yang Berkali-kali Sudah Di Jawab

SHAH ALAM 23 NOV : Tindakan Budiman Mohd Zohdi (BN-Sungai Panjang) merujuk ‘hansard’ Dewan Negeri Selangor (DNS) yang lama bagi mengulas isu kutipan hasil pasir disifatkan sebagai tidak bertanggungjawab.
shuhaimi DUN stripe 01Adun Sri Muda, Shuhaimi Shafiei (PKR), berkata tujuan Budiman mengeluarkan fakta tanpa merujuk ‘hansard’ yang terbaharu dalam isu pasir jelas menunjukkan Adun BN itu hanya mahu diberikan kredit membangkitkan isu pasir ketika sidang DNS sedang berlangsung.
Menurut Shuhaimi, kenyataan Budiman kononnya Kerajaan Negeri gagal mencapai unjuran keuntungan pasir sebanyak RM 150 juta sudah diperjelaskan di sidang DNS pada Mac 2012.
“Kita sudah menjelaskan banyak kali bahawa unjuran RM 150 juta bukan pasir semata-mata tetapi meliputi hasil batuan yang lain seperti permit dari tanah merah, tanah liat, silika, termasuk juga pasir kuari, pasir sungai dan pasir lombong.
“Memang diakui terdapat kesilapan dan kenyataan Menteri Besar tidak ditulis dengan lengkap dan jelas sehingga pandangan orang menyangkakan unjuran itu meliputi hasil pasir sahaja.
“Lagi satu, nama pun unjuran maka ianya boleh jadi berjaya dicapai, boleh jadi tidak berjaya dicapai,” jelas Shuhaimi semalam.
Shuhaimi selaku Ahli Lembaga Pengarah Kumpulan Semesta Sdn. Bhd (KSSB) berkata demikian dalam sidang media di DNS bagi mengulas kenyataan dibuat Budiman  berhubung isu pasir.
Budiman, dalam satu kenyataan mempersoalkan Kerajaan Negeri mendapatkan kutipan hasil perlombongan pasir berjumlah RM 150 juta seperti yang pernah diumumkan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim ketika sidang DNS 2009.
Mengulas lanjut, Shuhaimi mendedahkan sejak mengambil alih pengurusan pasir pada tahun 2008, sehingga Oktober 2013 KSSB berjaya mencatat hasil jualan sebanyak RM 301 juta.
Keuntungan itu kemudiannya digunakan untuk membayar royalti kepada Pejabat Tanah dan Daerah (RM 54 juta), tuan tanah operasi pasir seperti Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) dan Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB) sebanyak RM 8.9 juta serta sumbangan dalam program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) sebanyak RM 1.8 juta.
Curi Pasir-GrafikSelain itu, KSSB turut menyumbangkan RM 18 juta untuk Kerajaan Negeri khususnya bagi membiayai program Jom Shopping selain membayar dividen kepada Pemerbadanan Menteri Besar (MBI) sebanyak RM 29 juta, menjadikan keuntungan sebelum cukai KSSB adalah sebanyak RM 77 juta.
: EZY

Friday, November 22, 2013

Tarif Cukai Pintu Kuala Lumpur Naik Bermula 2014


Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Seri Ahmad Phesal Talib hari ini mengesahkan pemilik hartanah di ibu kota akan dikenakan tarif cukai baru bermula Januari 2014.
Beliau berkata, kenaikan itu disebabkan peningkatan kadar penilaian semula yang dilakukan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).
"Kenaikan cukai pintu bukan disebabkan kenaikan peratusan cukai baru tetapi peningkatan itu adalah penilaian semula hartanah yang dilakukan oleh DBKL.
"Kadar baru itu akan diumumkan oleh Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor selepas tarikh tutup bantahan berhubung kenaikan cukai baru itu," katanya pada satu sidang media selepas pertemuan bersama Ahli parlimen Kuala Lumpur di Ibu Pejabat DBKL hari ini.
Katanya, Tengku Adnan akan mencari jalan terbaik bagi memastikan kenaikan kadar cukai itu tidak membebankan rakyat.
Tengku Adnan yang turut hadir di sidang media itu berkata penilaian semula nilai hartanah diperlukan bagi DBKL setelah 21 tahun tidak melakukan kajian.
“Ia sebenarnya memberi faedah kepada pemilik hartanah. Keputusan kami akan bersifat menang-menang untuk kedua-dua pihak.”
Beliau turut tidak menolak kemungkinan memberikan kadar diskaun terhadap cukai baru itu.
Katanya, dana yang bakal diperoleh melalui pembaharuan cukai itu nanti akan digunakan untuk pembangunan bandar dan penyelenggaraan.
“DBKL menerima dana daripada kerajaan namun apa yang kami cuba lakukan adalah mencari dana sendiri melalui cukai taksiran dan jenis cukai yang lain.”
Ketika ditanya mengapa DBKL tidak menggunakan dana sendiri bagi membiayai projek dan proses naik taraf, beliau berkata wang tersebut tidak boleh disentuh yang merupakan deposit selamat DBKL.
Dalam pertemuan bersama ahli parlimen Kuala Lumpur hari ini, beliau meminta wakil rakyat itu menyampaikan kepada umum berhubung apa yang cuba dilakukan DBKL.
Katanya, ini bagi mengelak kekeliruan di kalangan pemilik hartanah yang menerima surat daripada DBKL berhubung kadar baru cukai pintu.
Tengku Adnan berkata daripada 500,000 surat yang dihantar, 2,500 jawapan bertulis telah diterima daripada pemilik yang menyatakan bantahan.
“Jumlah yang dicetak dalam surat itu bukanlah jumlah sebenar yang harus dibayar. Jumlah itu hanyalah kadar sewa tahunan hartanah. Jumlah yang perlu dibayar hanya peratusan kecil daripada kadar sewa tahunan yang belum lagi diputuskan,” katanya.
Sementara itu, ahli Parlimen Batu PKR Chua Tian Chang yang ditemui selepas mesyuarat itu berkata semua ahli Parlimen Kuala Lumpur termasuk Barisan Nasional (BN) tidak berpuas hati terhadap kenaikan nilai taksiran baru itu.
Katanya, mereka telah mencadangkan beberapa formula seperti penangguhan kenaikan untuk tempoh enam bulan dan membuat penilaian semua terhadap kenaikan nilai taksiran DBKL.
"Nampaknya DBKL tidak bersedia menangguh atau membatalkan kenaikan nilai taksiran ini. Bagaimanapun, menteri telah bersetuju untuk menyemak semula dua perkara iaitu kadar cukai ditimbang semula seperti kediaman 6% dan komersil 12%.
"Menteri bersetuju mempertimbangkan kadar lebih rendah selain kerajaan mempertimbangkan pemberian diskaun terhadap kadar yang akan dibayar.
Beliau berkata ahli Parlimen Kuala Lumpur tidak meyakini proses diskaun itu akan berlaku sambil menyatakan pendirian rakyat tidak harus dibebankan dengan kadar kenaikan berbanding kadar inflasi.
"Kenapa tidak ikut Indeks Harga Pengguna untuk dijadikan panduan? Sekarang mereka gunakan potensi sewa sebagai panduan. Kami akan mengemukakan bantahan di Parlimen agar kenaikan itu dikaji semula kerana saya percaya DBKL tidak mempunyai sumber manusia yang cukup untuk mendengar kes demi kes.
"Tahun lalu Datuk Bandar mengakui tanpa kenaikan cukai pintu, DBKL mampu menyediakan segala kemudahan yang diperlukan dan memungut lebih dana kerana lebih banyak rumah dibina di Kuala Lumpur selain berada dalam bajet yang selesa,” katanya. – 21 November, 2013.

TMI

Thursday, November 21, 2013

Cadangan Memberi Bonus Kakitangan Kerajaan Sebelum musim persekolahan 2014


SHAH ALAM 21 NOV: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) (Sekinchan-DAP), Ng Sue Lim menyarankan bayaran bonus kepada kakitangan kerajaan negeri sebelum musim persekolahan tahun 2014.
Sue Lim berkata, pembayaran bonus itu dijangka mampu meringankan beban yang terpaksa ditanggung ibu bapa bagi membiayai pelbagai keperluan persekolahan anak.
“Saya kira Menteri Besar tentu tidak keberatan kerana mereka ini bekerja keras memastikan kejayaan kerajaan negeri melaksanakan pelbagai misi untuk kesejahteraan rakyat Selangor.
“Jadi saya harap Menteri Besar dapat mengumumkan bonus sebelum bermula musim persekolahan tahun depan,” katanya ketika membahaskan Belanjawan Selangor 2014, di sini, semalam.
Sue Lim juga mengambil kesempatan mengucapkan tahniah di atas keputusan kerajaan negeri membayar bonus sebanyak sebulan gaji kepada kakitangannya sebelum menjelang sambutan Hari Raya Aidilfitri sebelum ini.
“Bonus raya itu lebih banyak berbanding pemberian Bantuan Raya RM500 oleh kerajaan pusat tetapi sudah lama dan duit bonus itu sudah tentu dibelanjakan untuk persediaan hari raya.
“Maka saya rasa wajar kerajaan negeri mengeluarkan bayaran bonus untuk kakitangannya,” katanya.
Semalam ketika membentangkan Belanjawan Negeri Selangor 2014, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berharap kakitangan kerajaan Nngeri akan menerima konsep kenaikan gaji dan pemberian bonus berdasarkan kecemerlangan prestasi, kecekapan dan keberkesanan selari dengan piawaian serta amalan terbaik antarabangsa.
Langkah memperkenalkan konsep itu dibuat bagi memastikan penjawat awam di Selangor bersikap profesional, telus, bertanggungjawab dan berintergiti setiap masa.
-NFN-

selangorkini

Kerja Pembinaan Jambatan Ke-3 Klang Akan Bermula Julai 2014


SHAH ALAM 20 NOV : Pembinaan jambatan ketiga Klang dengan anggaran kos mencecah RM281 juta termasuk pengambilan tanah dan yuran perunding dijangka bermula, pada Julai 2014.
Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan Selangor, Datuk Teng Chang Khim, berkata kini Jabatan Kerja Raya (JKR) Selangor melalui perunding Vast Consultants Sdn Bhd sedang mereka bentuk jambatan itu dengan terperinci yang dijangka selesai, pada Februari 2014.
Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Ng Suee Lim (DAP-Sekinchan) yang bertanyakan perkembangan pembinaan jambatan itu, anggaran kos pembinaan dan bila akan dimulakan selain daripada peranan kerajaan pusat dalam projek berkenaan ketika sesi soal jawab pada persidangan Dewan Negeri Selangor (DNS) di sini, hari ini.
Chnag Kim (DAP-Sungai Pinang) berkata, kerja awal bagi tujuan pengumpulan data seperti kajian impak trafik, kerja ukur tanah dan hidrologi serta kerja penyiasatan tanah sedang dijalankan yang dijangka selesai awal Disember ini.
“Pelan pengambilan tanah serta dokumen berkenaan di bawah Seksyen 4, Akta Pengambilan Tanah 1960 sudah dihantar kepada Pejabat Daerah dan Tanah Klang untuk tindakan lanjut, pada pertengahan Oktober lalu,” katanya.
-NFN-

selangorkini

Ketua Pembangkang Selangor Sambil Lewa , Melontar Fakta Salah!


Tindakan ketua pembangkang Datuk Mohd Shamsudin Lias membangkitkan "fakta salah" semasa membahaskan belanjawan negeri 2014 mencetus kemarahan wakil Pakatan Rakyat yang mencelah dan meminta beliau “mengambil kursus ekonomi” terlebih dahulu.
Dalam ucapannya, Shamsudin menyelar Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang didakwanya membentangkan bajet tambahan setiap hujung tahun sejak 2009, walau selepas membentangkan bajet berimbang setiap tahun.

Kenyataannya itu menyebabkan Datuk Teng Chang Khim (DAP-Sungai Pinang) bangun dan mendakwa ADUN Sungai Burong itu tidak meneliti ucapan bajet tersebut dengan berhati-hati apabila disampaikan oleh Khalid semalam.

Teng yang merupakan bekas Speaker DUN Selangor itu turut menjelaskan, kerajaan sentiasa mengkaji semula belanjawan setiap enam bulan untuk memantau baki perbelanjaan untuk mengelakkan defisit.

Tambahnya, kerajaan negeri hanya akan membentangkan belanjawan tambahn selepas kerajaan negeri mengkaji semula belanjawan dan mendapati terdapat pendapatan tambahan.

“Sungai Burong (Shamsudin) tidak baca kenyataan, dia tidak tahu apa yang diumumkan menteri besar. Jadi saya rasa dia perlu pergi kursus dulu," kata Teng.

Shamsudin bagaimanapun tidak mengendahkan celahan Teng dan meneruskan ucapannya dengan menyenaraikan jumlah belanjawan tambahan yang dibentangkan kerajaan negeri sejak 2009.

Dalam sidang medianya selepas itu, Shamsudin turut membangkitkan semula memorandum yang dikemukakan Kelab Penyokong Kerajaan pada Oktober lalu berhubung tuntutan agar kerajaan tidak mengurangkan peruntukan pembangunan.
Katanya, dalam pembentangan bajet semalam, menteri besar mengumumkan suntikan sebanyak RM430 juta untuk perbelanjaan pembangunan dari rizab tunai kerajaan.
Suntikan itu menyebabkan jumlah peruntukan pembangunan meningkat menjadi RM1.055 bilion yang didakwanya sebagai"bajet desakan".
“Kalau tengok daripada itu dia macam ada bajet desakan (sebab) ada memorandum (BBC) menuntut supaya ditambahkan peruntukan belanjawan 2014,” kata Shamsudin.malaysiakini

Wednesday, November 20, 2013

Tawaran Tajaan Kemahiran Teknikal Negeri Selangor
Untuk Makluman Kerajaan Negeri Selangor membuka tawaran tajaan Kemahiran Teknikal Negeri Selangor untuk para belia yang berminat mengikuti Pengajian Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) di INPENS International College.Justeru kepada yang berminat sila hadir temuduga pada:

Tarikh   : 9 & 10 Disember 2013
Masa     : 9 pagi (pendaftaran)
Tempat : Auditorium INPENS Jalan Semarak Kuala Selangor
Pakaian : Lelaki -kemeja dan seluar hitam
               perempuan - baju kurungSyarat-syarat Kelayakan Permohonan

Pemohon harus memenuhi kriteria seperti berikut :-

1)Pemohon lahir di Negeri Selangor ATAU telah bermastautin lebih dari 10 tahun di Selangor

2)Umur semasa mendaftar sekurang-kurangnya 17 tahun ATAU 16 tahun dengan mendapat pengesahan daripada sekolah pemhono terdahulu

3)Berminat dan komited menamatkan pengajian 

4)Pendapatan keluarga (isi rumah) tidak melebihi daripada RM1500 sebulan


Keperluan Dokumen Semasa Menghadiri Temuduga

Sila bawa dokumen ASAL dan SALINAN semasa sesi temuduga:-

1)Salinan Kad Pengenalan

2)Surat akuan bermastautin 

3)Sijil berhenti sekolah

4)Sijil keputusan PMR/SPM/SPMV

5)Surat sokongan bagi yang hanya mempunyai sijil PMR sahaja, kepada yang telah bekerja sekurang-kurangnya 2 tahun pengalaman kerja pemohon perlu membawa surat sokongan dari majikan

6)Slip gaji Ibu-Bapa atau surat pengesahan gaji (bagi Ibu-Bapa yang bekerja sendiri)

7)Lain-lain Dokumen seperti sijil-sijil berkaitan


Pilihan Kursus Sijik Kemahiran

1)Pelukis Pelan Kejuruteraan Mekanikal

2)Juruteknik Kenderaan Motor

3)Juruteknik Eletrik

4)Juruteknik Elektronik Industri

5)Pembuat Pakaian Wanita

6)Jurukencantikan & Juruestetika

7)Juruteknik Sistem Komputer

8)Penyejukbekuan & Ppenyaman Udara

8)Pendandan Rambut
 

Kepada yang berminat boleh terus Download Borang permohonan di sini http://upen.selangor.gov.my/wp-content/uploads/2013/11/Tajaan_Sijil_Kemahiran_Teknikal.pdf

Untuk pertanyaan Lanjut sila hubungi 03-55447922 ATAU 03-32812619 ext /214/215/211


-Mj