Loading...

Wednesday, February 13, 2013

Dr Khir: Saya beri tanah kepada Umno dan BN.

 

DAP MP slams ‘shameless’ Umno


G Vinod | January 25, 2013 

Tony Pua says it is shameless for the Kota Raja Umno chief to justify an alleged land grab in Shah Alam as a matter of 'public interest'. 

PETALING JAYA: It is shameless for Umno leaders to equate the party’s interest with public interest, said Petaling Jaya Utara MP Tony Pua.
He was referring to an alleged land grab issue involving Kota Raja Umno division chief Amzah Umar, who was said to have paid only RM1,000 for four acres worth RM2.8 million located in Section 25, Shah Alam.

The case, which happened during the Barisan Nasional administration of Selangor, was exposed by two state Pakatan Rakyat assemblymen, Ng Suee Lim and Shuhaimi Shafiei, yesterday.

The land was initially slated for the building of a sports and recreation complex with a community centre. However, the site now housed several nearly completed apartments and shoplots.

In a news report, Amzah had defended the deal, saying the housing project was meant for “public interest”.

“The project is beneficial to the public because Umno members can get a 12% discount at the apartments while ordinary Bumiputeras can get 7% discount,” he said.

Umno shows no remorse

Pua said that Umno had shown no remorse over its “corrupt practices” and would “continue to plunder the nation’s wealth” if elected back into power.

“And Amzah has the cheek to deny the existence of anything unusual in the deal,” he added.
The DAP leader urged Selangor BN to reveal all such projects of “public interest” so that the profits made could be returned to the state government for the benefit of the rakyat.

He also urged Selangor Umno chairman Najib Tun Razak to get his house in order and accept responsibility for the alleged land grab.

“If he doesn’t do so, it will show that Najib’s call for transformation is nothing but an empty rhetoric to hoodwink Malaysians,” he added.

Pakatan Dakwa BN Seleweng Tanah Pusat Rekreasi

  
Friday, 25 January 2013 09:52
 
Shuhaimi (kiri) dan Suee Lim menunjukkan dewan komuniti serba guna. Gambar: Sinar HarianShuhaimi (kiri) dan Suee Lim menunjukkan dewan komuniti serba guna. Gambar: Sinar HarianSHAH ALAM: Umno diminta beri penjelasan terhadap dakwaan penyelewengan pemilikan tanah seluas lebih kurang 2.86hektar di atas Lot 18908, Seksyen 25, Taman Sri Muda di Bukit Kemuning di sini, yang berlaku ketika pemerintahan Barisan Nasional (BN) sebelum ini.

Tanah yang diluluskan bagi tujuan kompleks sukan dan rekreasi atau pusat komuniti pada 2007 itu kini berdiri megah lima blok pangsapuri, tujuh hingga 14 tingkat bersama 11 unit kedai yang sudah 60 peratus siap untuk Fasa 1.

Adun Sekinchan, Ng Suee Lim berkata, tanah tersebut pada asalnya milik dua syarikat swasta yang telah dilucut menjadi tanak kerajaan pada 13 Mei 1999 kerana gagal menjelaskan tunggakan cukai bernilai RM152,406.50.

Menurutnya, Pejabat Tanah pada 2005 telah menerima 12 permohonan, satu daripadanya adalah BN Kota Raja dan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) manakala bakinya adalah daripada pihak swasta.

"BN Kota Raja dan MBSA mendapat kelulusan pemilikan tanah seluas 2.86 hektar itu pada 2007 di mana ia dibahagi kepada tujuh bahagian semasa pemerintahan bekas Menteri Besar, Dr Mohamad Khir Toyo.

"Pemilikan asal menunjukkan empat per tujuh daripadanya milik MBSA manakala selebihnya milik BN Kota Raja namun selepas kelulusan pemilikan itu menjadi sebaliknya dan MBSA hanya memiliki tiga per tujuh daripada tanah itu.

"Namun yang menjadi kemusykilan, tujuan asal MBSA ke atas tanah berkenaan adalah bagi membina pusat komuniti bertukar menjadi kawasan penempatan yang sudah semestinya berorientasikan keuntungan dan jumlah premium yang dibayar ketika itu hanya RM1,000 nominal bagi satu lot," katanya kepada media berhubung Skandal Sapu Tanah 1 Malaysia (SAT1M) berhampiran lokasi tanah berkenaan bersama Adun Sri Muda, Shuhaimi Shafiei, semalam.

Sementara itu, Shuhaimi berkata, MBSA seolah-olah dipergunakan pihak tertentu sebagai batu loncatan untuk memiliki keseluruhan tanah berkenaan dan ia terbukti apabila keluasan tiga per tujuh milik pihak berkuasa tempatan (PBT) itu  hanya dibina sebuah dewan yang luasnya dipercayai tidak melebihi 0.16 hektar.

Merujuk kepada perkara itu katanya, kerajaan negeri dalam mesyuarat Perbadanan Adat Melayu dan Warisan Negeri Selangor (PADAT) mencapai keputusan mengesyorkan pemaju memberi sagu hati sebanyak RM500,000 kepada MBSA.

Katanya, nilai tanah berkenaan sekitar RM600,000 bagi 0.16 hektar ketika kelulusan pemilikan pada 2007 dan harga terkini hampir RM10 juta untuk keseluruhan.

Difahamkan, cadangan pembangunan di atas tanah berkenaan secara usaha sama MBSA dengan sebuah syarikat swasta dan MBSA menerima sebuah dewan komuniti serba guna bernilai RM1.5 juta dan tunai RM500,000.

Sementara itu, Mohamad Khir ketika dihubungi enggan mengulas dakwaan tersebut.

"Itu perkara lama, saya sudah tidak ingat dan tidak mahu ulas apa-apa," katanya.

- Siti Aisah Habirin / Sinar Harian
http://www.sinarharian.com.my/politik/pendedahan-panas-pr-dakwa-bn-seleweng-tanah-pusat-rekreasi-1.124934HAI, TAKKAN LUPA PULAK... BULAN MAC TAHUN 2012 DULU CAKAP LAIN...

 

Dr Khir: Saya beri tanah kepada Umno dan BN


Muda Mohd. Noor | March 21, 2012 

Umno Tanjung Karang telah menjual tanah tersebut kerana membeli bangunan sendiri di tempat lain.

PETALING JAYA: Dr Mohd Khir Toyo mengesahkan memberi tanah kepada Umno dan komponen BN semasa beliau menjadi Menteri Besar.

Katanya, beliau memberi tanah itu untuk membolehkan Umno dan komponen BN itu membina bangunan parti di kawasan masing-masing.

Bagaimanapun,  tambah beliau, Umno Tanjung Karang telah menjual tanah tersebut kerana membeli bangunan sendiri di tempat  lain.

“Tetapi saya tidak memberi tanah kepada Adun Umno mahupun BN,” kata beliau ketika dihubungi hari ini.

Dr Khir menjawab tuduhan Adun PKR Seri Muda, Shuhaimi Shafie yang mengatakan wakil rakyat BN yang menjual tanah semasa sidang DUN negeri semalam.

Ketua Penerangan PKR Selangor menuduh  pemimpin BN Selangor termasuklah ahli Parlimen Tanjong Karang, Datuk Seri Noh Omar, Adun Seri Serdang Datuk Satim Diman dan Datuk Mohd Shamsudin Lias  (Sungai Burong) terlibat dalam penjualan tanah dan mendakwa mempunyai rekod mengenai hal itu.

Menjawab dakwaan itu, Ketua Penerangan Umno negeri, Syukor Idrus sebaliknya mendakwa wakil rakyat PKR itu hanya bercakap kosong.

“Jangan cakap rambang, jangan cakap ikut sedap mulut. Bila kita tanya dia tak jawab.
“Adun BN ada 21 orang, Kita hendak tahu yang mana satu. Kalau tak jawab, dia (Shuhaimi) bercakap kosong,” kata beliau.


PR Selangor dakwa tak munasabah Umno beli tanah RM1 sekaki

TERKINI @ 05:56:58 PM 22-11-2012
 
November 22, 2012
 
SHAH ALAM, 22 Nov —  Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sekinchan, Ng Suee Lim hari ini mendakwa tidak munasabah Umno membeli 24 keping tanah dengan harga sekaki RM1 memandangkan ia terletak di kawasan komersil.

"Kita dah siasat, kesemua tanah ini berada di tempat komersial dan strategik. Nilainya adalah melebihi RM20 juta lebih.

"Ini buktikan semua tanah ini dibolot untuk kroni dan dana Umno sahaja. Mereka semata-mata mahu mengaut keuntungan berganda," kata beliau.

ADUN DAP itu turut membidas kenyataan oleh Adun Kuang, Abdul Shukur Idrus sebagai penipuan kerana mengatakan kesemua tanah itu adalah untuk kegunaan awam seperti dewan serbaguna dan tadika.

"Sebagai contoh ialah sebuah tanah di pekan Sekinchan, PT179 HSD 1768 seluas 874.12 persegi (9 ribu kaki persegi). Sekarang tanah ini memiliki lima unit kedai tiga tingkat yang dijual ratusan ribu.

"Soalnya disini, dimananya dewan serbaguna dan tadika seperti yang dikatakan Adun Kuang?," soal Ng.

Selain itu, Ng juga mendedahkan Umno telah menjual sekeping tanah di bandar Tanjung Karang (PT115, HSD 10440) kepada sebuah syarikat Bumi Utama Building and Material Sdn. Bhd. yang kemudiaannya telah membangunkan bangunan perniagaan.

Dalam sidang media bersama di lobi Dewan Undangan Negeri (Dun) Selangor, Shuhaimi Shafiei turut mendakwa Umno berusaha cuba mengelirukan rakyat dan berbohong.

"Abdul Shukur cuba tegakkan benang yang basah kerana beliau katakan untuk membina dewan dan tadika.

"Ia tidak ada langsung, yang dipohon waktu itu adalah membina pusat belia. Tetapi apa yang berlaku ialah dikawasan itu ialah pembinaan kondominium," terang Shuhaimi lagi.

Selasa lalu, The Malaysian Insider melaporkan pemimpin PR negeri Selangor mendedahkan berlakunya “projek sapu tanah” oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) di Selangor yang melibatkan 24 keping tanah di negeri berkenaan.

“Ada 24 keping tanah di seluruh Selangor yang dimohon bukan sahaja oleh Umno, tetapi juga kesemua parti komponen BN seperti MCA, MIC, termasuk Gerakan.

“Daripada jumlah itu, 14 dimiliki Umno, lima milik MCA, tiga milik MIC, dan satu milik Gerakan,” kata Adun Sekinchan itu ketika sidang media di lobi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) di sini.

Jelas beliau, perkara itu berlaku antara 2000 hingga 2008, yang ketika itu Selangor diketuai oleh Dr Khir Toyo selaku menteri besar, sebelum negeri berkenaan tewas pada Pilihan Raya Umum 2008 kepada PR.

Ekoran pendedahan tersebut, Abdul Shukur menafikan bahawa Umno menyalahgunakan kuasa mendapatkan tanah kerajaan negeri untuk orang awam, sebagai parti yang mewakili rakyat.

Kesemua 24 plot tanah di Selangor — yang dikatakan milik parti komponen BN dan bekas presiden MIC, Datuk Seri S Samy Vellu semasa mereka memerintah — adalah untuk kegunaan awam seperti dewan serbaguna dan tadika, kata Abdul Shukur.

"Umno juga adalah rakyat, Umno mewakili 400,000 rakyat di Selangor. (Plot tanah) ini bukan untuk individu, ini untuk satu pertubuhan yang ramai.

"Tak boleh Umno gunakan tanah terbabit untuk kepentingan rakyat?" katanya, sebagai membalas kenyataan penyokong PR dalam sidang Dun Selangor yang menuduh BN terlibat dalam menyeleweng plot tanah ketika berkuasa.

No comments: