Loading...

Thursday, December 29, 2011

KUTU-KUTU UMNO NOH OMAR BUAT KACAU DI JALAN KEBUN.

http://www.keadilandaily.com/wp-content/uploads/suhaimi-mahkamah-shah-alam-21.jpg

KENYATAAN AKHBAR 29 DISEMBER 2011
 
ISU BANJIR KAMPUNG BATU 5, JALAN BUKIT KEMUNING, SHAH ALAM
 
Saya merujuk kepada artikel Utusan Malaysia, Kosmo, Sinar Harian, laporan TV3 dan RTM bertarikh 25 Disember 2011 berjudul “Mana Wakil Rakyat?” dan artikel daripada sumber yang sama bertarikh 27 Disember 2011 berjudul “Banjir: Kerajaan Selangor didesak tunai janji”. Kes ini memaparkan rungutan awam berkenaan masalah pengairan yang tidak berupaya menyalurkan air hujan dengan efektif hingga menyebabkan berlakunya banjir kilat.
 
Pertamanya, perlu ditegaskan disini bahawa lokasi terlibat BUKAN di dalam kawasan DUN Sri Muda, lalu saya tidak memahami apakah sebenarnya niat para demonstran dan khususnya individu-individu subversif yang seakan-akan menangguk di air keruh menulis nama saya di kad pemidang semasa berdemo dan bertanyakan kemana ADUN? Patutlah para demostran cari tak jumpa, saya tidak pernah berkempen disitu. Ia bukan di kawasan saya! Namun begitu, perkara tersebut telah diambil perhatian dan tindakan selanjutnya akan dibuat dengan seberapa segera oleh agensi berkaitan. Di ulangi, walaupun ia bukan di kawasan saya, saya sudah memanjangkan aduan berkenaan kepada Jabatan Pengairan dan Saliran Selangor, Majlis Bandaraya Shah Alam dan Jabatan Kerja Raya Selangor untuk di beri perhatian segera.
 
Saya juga ingin tampil menyatakan bahawa pentadbiran negeri Selangor akan lebih maju dan efektif sekiranya dana pembangunan tidak disekat oleh Kerajaan Pusat yang diterajui UMNO dan BN. Sejumlah RM2.71 billion wang pada rakyat Selangor telah dirampas daripada pentadbiran YAB Tan Sri Dato’ Menteri Besar Selangor dan disalurkan pula kepada badan-badan kerajaan persekutuan yang tidak diberi mandat untuk memerintah negeri naungan DYMM Tuanku Sultan Selangor. Sekiranya wang tersebut diserahkan kepada kerajaan negeri, maka rakyat Selangor akan menikmati lebih banyak manfaat, lebih banyak pembaikan dalam masa yang lebih cepat dan lebih banyak prasarana untuk kemudahan mahupun keselesaan rakyat keseluruhannya.
 
Masalah banjir, khususnya banjir kilat dan lebih-lebih lagi dengan sistem pengairan dan saliran lapuk yang diwarisi daripada kerajaan UMNO dan BN, sememangnya diduga, malah hakikat ini terbukti apabila melihat kegagalan UMNO dan BN dalam perlaksanaan projek terowong SMART yang mencecah belanja RM1.887 bilion namun gagal mengawal banjir di Kuala Lumpur.
 
Mengapa pula B.Kalai Vanar mahupun UMNO Kota Raja tidak mengkritik terowong tersebut? Kenapa UMNO di Johor, Pahang dan Sabah tidak mengkritik kerajaan negeri mereka yang dilanda banjir sekarang? Apakah banjir disana jauh lebih ‘indah’ dari di Batu 5? Yang nyata dan lebih jelas membazir wang rakyat disamping menjadi ‘satu lagi projek UMNO dan BN’ yang gagal adalah terowong SMART!
 
Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor senantiasa dirakyatkan dan terbukti dengan perlaksanaan program Geran RM300 juta SelangorKu demi kebaikan rakyat disamping mendahului kerajaan UMNO dan BN yang lebih berminat membeli rumah agam dan kondo bernilai jutaan ringgit.
 
Saya ingin memberi amaran keras kepada sesiapa yang memalit nama saya dengan tohmahan yang tidak berasas, lebih-lebih lagi di kawasan yang jelas bukan dibawah kawasan saya, agar berhenti daripada membuat fitnah dan menghasut demi kepentingan diri. Peguam saya meneliti setiap laporan media dan tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan selanjutnya jika nama saya terus dikaitkan secara salah. Kepada Utusan Malaysia, TV3 dan RTM, sudah sudahlah menjadi ‘lebih sudu dari kuah’. Rakyat terbanyak lebih mengenali siapa ”pembelit fikiran rakyat” yang sebenarnya. Kepada B.Kalai Vanar, hentikan menjadi ‘hero filem hindustan’ seperti ketam yang mengajarkan anaknya berjalan. Berapa upah untuk kamu lakukan tugasan kali ini?
 
 
Shuhaimi Haji Shafiei
ADUN Sri Muda

Tuesday, December 27, 2011

Najib dan UMNO Selangor pengkhianat sebenar

DATO Seri Najib Razak sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO Selangor wajar memikul tanggungjawab apabila telah terbukti satu kempen 'Jus Soli' telah dilakukan oleh puak berkepentingan dengan memberi pengiktirafan warganegara sah kepada pendatang asing yang memegang kad pemastautin tetap sebagai pengundi yang secara besar-besaran telah di bongkar hari ini.

Budaya yang mula menyubur ini bukanlah isu terpencil yang melibatkan hanya 2 atau 3 kes, sebaliknya Pakatan Rakyat dan KEADILAN Selangor telah mengesan lebih 160 pemastautin tetap telah menjadi warganegara Malaysia dan pengundi sah hasil carian beberapa hari ini sahaja.


Ratusan kecurangan pada sistem ini diyakini akan bertambah menjadi ribuan dari hari ke hari. Kita juga mengesan pendaftaran pengundi warga asing ini tertumpu di kawasan Parlimen yang mana BN / UMNO Selangor telah kalah pada tahun 2008 lalu.

KEADILAN Selangor ingin bertanya, bukankah ini satu kerja gila lagi jahat yang dilakukan oleh pengkhianat negara? Kami mendesak Perdana Menteri Najib Razak menjelaskan isu pemberian kerakyatan seterusnya pendaftaran warga asing ini sebagai pemilih sah SPR kepada seluruh rakyat Malaysia, para Sultan dan DYMM Seri Paduka Baginda yang diPertuan Agong dengan kadar segera. Apakah sekarang Najib sudah mula membuktikan kata-katanya, bahawa beliau akan 'mempertahankan Putrajaya - at all costs!' itu adalah benar?

Adakah dengan pemberian kad pengenalan biru kepada warga asing untuk mengundi ini merupakan langkah terakhir UMNO Selangor merampas Selangor setelah usaha gigih sebelum ini menemui jalan buntu?

Bukti-bukti yang disampaikan kepada KEADILAN Selangor seperti yang ada di senarai pengundi Parlimen Hulu Langat cukup untuk mengesahkan bahawa sememangnya UMNO Selangor dan Najib secara langsung terlibat dalam dalam kerja-kerja tidak beretika menggadai maruah negara ini demi mempertahan kuasa. Siapakah yang mempunyai akses kepada keselamatan negara hari ini jika bukan kepimpinan UMNO?

KEADILAN Selangor mencabar Pengerusi Perhubungan UMNO Selangor, Najib Razak untuk menjawap pendedahan ini, apakah membiarkan tanahair ini tergadai pada warga asing merupakan agenda terbaharu UMNO di Selangor?

KEADILAN Selangor akan komited memantau perkembangan yang mengerikan ini dan percaya akan ada lebih banyak bukti untuk menunjukkan bahwa JPN dan SPR yang didalangi oleh UMNO Selangor ini sedang giat menjalankan kegiatan menggadai negara ini demi mempertahan kuasa. Sebarang usaha oleh puak tidak bertanggungjawab ini akan dilawan habis-habisan.

UMNO Selangor sudah tidak peduli lagi pada asas penubuhan negara ini dan mula menggadai segala prinsip demi mempertahan baki kuasa di Purtajaya. Ketakutan dasyat yang dialami oleh UMNO Selangor kerana penolakan rakyat terhadap mereka telah memungkinkan mereka untuk mengambil jalan paling tidak beretika dengan menjual negara. Apa pun, saya ingin ingatkan pimpinan UMNO Selangor, segala perancangan jahat untuk merampas semula Selangor dengan cara jijik ini akan ditentang habis-habisan oleh rakyat Malaysia yang cintakan tanahair.

KEADILAN Selangor berikan nombor pengenalan sekali sebagai bukti pemberian kerakyatan pada warga asing yang diberi hak untuk mengundi yang tertumpu di Parlimen Hulu Langat yang mana kawasan ini UMNO-BN tewas pada PRU 12. Apa lagi yang hendak dinafikan?

Saturday, December 24, 2011

Lawatan Pelajar PTRS Ke Pulau Pinang

Seramai 80 pelajar Program Tuisen Rakyat Selangor (PTRS) di bawah DUN Sri Muda membuat lawatan ke Pulau Pinang selepas tamat peperiksaan SPM bulan lalu.

Rombongan ini di sambu toleh YB Mansor Othman, Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang dan jamuan bersama di Yayasan Aman, Penanti, Pulau Pinang.Wednesday, December 21, 2011

Umno/BN Selangor Dapat RM2.71 Bilion Bukan Rakyat – Zuraidah

Wednesday, 21 December 2011 | Ruangan: Berita
Oleh Mat Zahari Bin Ali
SHAH ALAM , 21 DISEMBER : Dakwaan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berhubung peruntukan RM2.71 bilion kepada pembangunan Selangor bukan untuk membangunkan negeri tersebut sebaliknya diberikan kepada pemimpin-pemimpin Umno/BN untuk tujuan pilihanraya Umum (PRU) akan datang.

Ahli Parlimen Ampang, Zuraidah Kamaruddin berkata wang peruntukan tersebut tidak diperuntukan kepada kerajaan negeri tetapi bakal disalurkan kepada Umno/BN Selangor.
“Inilah antara penipuan demi penipuan yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Umno termasuk Najib yang cuba mengabui mata rakyat berhubung penggunaan wang rakyat yang disalah guna untuk kepentingan Umno/BN.

“Najib pernah berkata beliau akan bermati-matian untuk merampas Selangor dengan apa cara sekali pun. Dan wang rakyat sebanyak RM2.71 bilion ini adalah antara bukti dari kata-kata beliau.” kata beliau ketika dihubungi TV Selangor.
Menurut Zuraidah, Tindakan Najib memberikan dana kepada Umno/BN membuktikan lagi deretan penyelewengan wang rakyat yang sewenang-wenangnya dilakukan tanpa bertanggungjawab.
“Budaya rasuah, sogokan, kronisme dan salah guna kuasa dan pengurusan wang rakyat telah lama berlaku secara berleluasa apa lagi di Selangor yang negeri paling kaya.

“Bekas Menteri Besar sebelum ini pun kesnya masih di makhamah yang melibatkan jutaan ringgit, sebelum itu pun menteri besarnya membawa wang tunai berjuta ringgit ke Australia.
“Skandal NFC pula menjelaskan lagi bagaimana projek yang menggunakan wang rakyat berjuta-juta ringgit di berikan kepada keluarga seorang menteri merangkap Ketua Wanita Umno.
“Begitu juga dengan peruntukan RM110 juta yang lesap dalam Kementerian Pertanian yang di ketuai oleh Timbalan Perhubungan Umno Selangor, Noh Omar. Sedangkan peruntukan tersebut untuk diberikan subsidi kepada para pesawah.
“Jadi tak hairanlah wang rakyat yang berjumlah RM2.71 bilion tersebut akan digunakan untuk memberi kelegaan kepada pemimpin dan ahli-ahli Umno/BN di Selangor yang selama ini ‘kering kocek’ kerana ketiadaan sogokan wang.” ujar Zuraidah yang juga Ketua Wanita PKR.

Ditanya samaada pemantauan akan dilakukan berhubung wang peruntukan tersebut beliau berkata perkara tersebut sedang dalam pertimbangan yang akan dibincangkan di peringkat tertinggi Pakatan Rakyat.
“Tapi itulah, di negara kita ni kalau di buat repot dengan bukti-bukti pun tindakan tidak ke mana kerana Umno/BN berkuasa.

” Macam kes NFC, semua pendedahan dan bukti dah dibuat tapi setakat ini tidak ada apa-apa tindakan diambil.” katanya.

Dalam pada itu Zuraidah berkeyakinan rakyat Selangor tidak akan mudah terpengaruh dengan budaya yang diamalkan oleh Umno/BN sejak sekian lama.

“Rakyat Selangor adalah pengundi bandar dan separa bandar yang bijak dan boleh menilai prestasi kepimpinan Tan Sri Khalid sebagai menteri besar.

“Saya nasihat kepada rakyat Selangor supaya terus menolak Umno/BN dalam PRU akan datang sekiranya mahu memastikan wang negara dan wang rakyat tidak disalah guna sebagaimana RM2.71 bilion ini yang digunakan semata-mata untuk kepentingan pemimpin Umno/BN.” ujar beliau lagi

Tuesday, December 20, 2011

Pak Samad, Aziz Bari dan Hishamuddin Rais membela Adam Adli

Lim Hong Siang | Dec 20, 2011 01:50:58 pm

 
Meskipun dibanjiri tohmahan dan ugutan lantaran daripada tindakan menurunkan bendera berwajah Presiden UMNO Najib Razak, namun tindakan kontrovesi Adam Adli ini dibela oleh Sasterawan Negara A.Samad Said, pakar perlembagaan Abdul Aziz Bari dan aktivis sosial Hishamuddin Rais, hari ini.

Abdul Aziz Bari, Profesor Undang-Undang di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) ketika ditemuramah melalui email oleh MerdekaReview, mengajak orang awam untuk lihat isu ini dalam konteks dan kerangka di mana kita hidup dalam sebuah negara demokrasi.

"Jawabnya, dalam konteks itu, apa salahnya tindakan mahasiswa itu?  Apalagi flip-flop yang Perdana Menteri tunjukkan dalam isu kebebasan akademik, khususnya hak mahasiswa dan lain-lain?" persoalnya.

Beliau menyambung, "Kita kena banding dengan negara demokrasi; jangan bandingkan kita dengan Korea Utara atau Zimbabwe.  Mereka yang mengugut dan lain-lain itu mungkin mereka ingat Malaysia sama dengan negara-negara itu."

Semalam, Adam Adli, penyelaras Legasi Mahasiswa Progresif (LMP) di Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI) membuat laporan polis di Bukit Aman, mengadu bahawa dirinya menerima ugutan maut melalui perkhidmatan pesanan ringkas (sms), setelah dirinya menurunkan bendera berwajah Najib di ibu pejabat UMNO pada Sabtu lalu.  Malah, sidang media siswa semalam di depan balai nyaris menyaksikan pertembungan fizikal, apabila seorang lelaki bernama Roslan Mokthar (gambar kanan), mendakwa dirinya ahli UMNO, cuba "mengajar" budak yang "kurang ajar" itu.

"Mereka kena ingat apa yang PM dan UMNO buat selama ini kepada demokrasi umumnya dan mahasiswa khususnya.  Kalau kita ingat ini apa yang mahasiswa buat itu tak ada benda.  Ugutan dan lain-lain itu menunjukkan betapa UMNO masih dilanda pemikiran feudal yang kolot; mereka fikir mereka saja yang betul dan berhak untuk memerintah.  Orang lain kena dengar apa kata mereka," ulas Abdul Aziz Bari.

Adakah PM beradab?

Ketika diajukan soalan bahawa sesetengah menyifatkan bahawa tindakan Adam itu "biadap", Abdul Aziz Bari sebaliknya mempersoalkan, "Adakah selama ini PM dan kerajaan yang dipimpinnya beradab?"

Beliau memetik contoh, "Misalnya sikap biadab mereka kepada Agong yang mahukan himpunan BERSIH diselesaikan dengan cara baik.  Najib sembur air gatal, malah hospital pun ditembaknya," sebelum beliau mengingatkan, "Dan jangan lupa sikapnya kepada mahasiswa.  Kononnya nak beri kelonggaran supaya mahasiswa boleh berpolitik tapi tetap buat rayuan ke atas keputusan Mahkamah Rayuan."

Malah Abdul Aziz Bari (gambar kiri) menyimpulkan, "Jadi sebelum juak-juak PM minta orang lain beradab dan berbudi bahasa PM kena tunjuk contoh.  Jangan jadi ketam yang mahu anaknya jalan betul!"

Beliau merujuk kepada kes rayuan yang dikemukakan kerajaan setelah Mahkamah Rayuan membuat penghakiman bahawa Seksyen 15 (5) (a) Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) bercanggahan dengan Perlembagaan Persekutuan.  Rayuan ini dibuat tatkala kerajaan yang sama menjanjikan pindaan AUKU untuk membenarkan siswa yang berumur 21 tahun ke atas terlibat dalam parti politik.

A.Samad: Anak muda bukan bodoh

Ketika ditemuramah MerdekaReview, A.Samad Said menyanggah tuduhan bahawa tindakan Adam Adli itu biadap, sebaliknya beliau menganggap ia harus dilihat sebagai protes untuk menyatakan ketidaksenangan golongan siswa dalam isu kebebasan akademik.

Malah, Sasterawan Negara ini mengingatkan bahawa bendera yang diturunkan adalah bendera berwajah Najib, bukan bendera negara.  "Sesiapa pun boleh bikin bendera wajahnya," kata A.Samad Said (gambar kanan), sempat untuk mengimbas ingatannya bagaimana seorang wartawan Utusan Melayu pernah memijak-mijak bendera Indonesia, ketika zaman konfrontasi Indonesia.  Untuk beliau, tindakan memijak bendera negara yang sedang kita konfrontasi adalah tindakan yang tidak wajar.

Beliau ketika diminta mengulas kenyataan Puteri UMNO yang menyifatkan tindakan Adam sebagai "tidak matang", A. Samad Said dengan nada menyindir mencadangkan mereka mengulas isu lembu dan kondominium.  Bagaimanapun, berbalik kepada isu, A. Samad Said menganggap isu ini harus diambil sebagai bayangan keresahan yang tulen di kalangan anak muda.  "Anak muda kita bukan bodoh, tetapi pandai," tegasnya.
Hishamuddin Rais:
Hishamuddin Rais (ganbar bawah) pula dengan sinisnya, menyindir bahawa "matang pun tak ada gunanya kalau bodoh macam langau di buntut gajah - apa kata pemimpin semua mengangguk kepala?".  Beliau memuji tindakan mahasiswa sebagai "tindakan yang radikal dan cool".

"Ini mencerminkan langkah anak muda.  Inilah seharusnya menjadi contoh keberanian anak muda, bukan memakai baju batik lengan panjang," kata bekas pemimpin gerakan siswa pada zaman 1970-an ini.

Tindakan Adam Adli menurunkan bendera berwajah Najib Razak di PWTC ketika sekumpulan siswa-siswi berarak untuk menyerah memorandum kepada Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Saifuddin Abdullah, telah mencetus kontroversi.  Memorandum tersebut menuntut kebebasan akademik dan pemansuhan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU).

Satu klip video telah dimuat naik dalam youtube, menyaksikan sekumpulan lelaki dengan bendera UMNO mengugut untuk menampar dan meludah pada muka Adam.  Sementara itu, satu laman facebook ditubuhkan menuntut Adam memohon maaf kepada Perdana Menteri, disertai lebih 1,000 orang sehingga kini.

Bagaimanapun, satu laman facebook yang menyokong tindakan Adam telah menghampiri 10 ribu peminatnya, dalam masa 24 jam ditubuhkan.

*Lim Hong Siang ialah Editor MerdekaReview, edisi Bahasa Malaysia.

Keluarga Shahrizat beli kondo RM10 juta di Singapura

PETALING JAYA 20 Dis: KEADILAN hari ini tampil mendedahkan satu lagi pembelian kondominium mewah oleh keluarga Ketua Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat Jalil.
Kondominium tersebut yang didakwa dibeli di Singapura, dianggarkan berharga RM9.9 juta dengan keluasan 2,282 kaki persegi.
Setiausaha Agung KEADILAN, Saifuddin Nasution ketika mendedahkan dokumen pembelian berkenaan berkata, kediaman mewah beralamat di 7 Anthony Road, #14-24, Ochard Scotts itu dibeli pada 27 Januari 2010.

Katanya, carian rasmi menunjukkan ia didaftarkan atas nama suami Shahrizat, Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail dan dua anak mereka, Wan Shahinur Izran Mohamad Salleh dan Wan Izzana Zabedah Mohamad Salleh.

Mohd Salleh adalah pengerusi National Feedlot Corporation (NFC) yang sebelum ini didedahkan menyelewengkan RM250 juta dana, termasuk membeli kondominium mewah di Bangsar.
“Kalau sebelum ini kondo One Menerung (di Bangsar) didaftarkan atas nama syarikat NFC, namun kali ini ia didaftar terus nama keluarga mereka, ” kata Saifuddin ketika sidang media di Ibu Pejabat KEADILAN, di sini.

Turut hadir Ketua Wanita KEADILAN, Zuraida Kamaruddin, Pengarah Strategi, Rafizi Ramli dan Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad.

Menurut Saifuddin, rekod pihak berkuasa Singapore Redevelopment Authority,  menunjukkan keluasan unit kondominium itu merupakan antara yang paling selesa di kawasan pusat bandar itu.
Katanya, rekod berkenaan adalah hasil carian di agensi yang mengawal selia tanah negara itu, Singapore Land Authority.

46 Buah SRJK (C) Dapat Peruntukan RM1.56 juta

Tuesday, 06 December 2011 | Ruangan: Berita

Oleh Mohd Ezli Mashut


SHAH ALAM , 6 DIS : Sebanyak 46 buah Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina (SRJK) (C) untuk Fasa Kedua di seluruh Selangor mendapat peruntukan berjumlah RM1.56 juta bertujuan meningkatkan lagi hub ilmuan dan hub pendidikan berdasarkan konsep hasil rakyat untuk rakyat.
Exco Pendidikan,Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Insan Dr Halimah Ali berkata pada tahun 2011,kerajaan negeri memperuntukkan sebanyak RM 6 juta untuk diagihkan kepada SRJK (C) demi menyediakan mutu perkhidmatan terbaik.

” Pada Fasa Pertama,sebanyak 75 buah sekolah yang telah menerima bantuan pendidikan yang berjumlah RM2.35 juta pada Fasa kedua, kita telah meluluskan permohonan sebanyak 46 buah sekolah yang akan menerima bantuan secara direct grant daripada kerajaan negeri Selangor.

“Bantuan ini telah menyebabkan kerajaan persekutuan bersetuju memberikan RM100 juta kepada SRJK(C) , RM100 juta kepada SRJK (T) dan juga RM 100 juta untuk sekolah agama , jadi kerajaan negeri mulakan dahulu dengan memberi bantuan baru kerajaan persekutuan ikut,” kata Halimah.

Majlis penyerahan cek bantuan pembangunan pendidikan ini disempurnakan oleh Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang diadakan di ruang legar bawah Bangunan Sultan Abdul Aziz Shah di sini.
Turut hadir dalam majlis tersebut Exco Selangor Ronnie Liew,Teresa Kok, Elizabeth Wong, Ean Yong Hian Wah, Adun Sekinchan Ng Suee Lim,Adun Meru Dr Abdul Rani Osman, Adun Lembah Jaya Khasim Ahmad, Adun Seri Muda Shuhaimi Shafie dan juga penyelaras – penyelaras DUN .

Menurut Halimah lagi, permohonan bantuan pendidikan bagi Fasa 1 tahun 2012 sudah dibuka sejak 5 Disember dan tarikh tutupnya pada 3 Februari 2012.
” Borang permohonan boleh diperolehi melalui website Kerajaan Negeri Selangor iaitu www.selangor.gov.my atau di pejabat Exco Pendidikan atau Pusat Khidmat Masyarakat dan Pejabat Daerah di kawasan masing-masing.

“Adun-Adun dan Pusat Khidmat Masyarakat disarankan untuk membantu sekolah-sekolah dalam membuat urusan permohonan. Pihak Adun dan Pusat Khidmat juga diminta untuk memantau sekolah-sekolah yang menerima bantuan daripada kerajaan negeri,” katanya.

Selangorkini

Tuesday, December 13, 2011

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur

YB Shuhaimi Shafiei juga hadir di mahkamah tinggi Kuala Lumpur untuk memberikan sokongan kepada Yang Berhormat Dato Seri Anwar Ibrahim pada 12/12/2011.
Majlis Penutupan Kursus Motivasi

Majlis ini berlangsung pada 23/11/2011 di Seksyen 15, Shah Alam yang dihadiri oleh sekumpulan remaje bakal tunjang negara.Monday, December 12, 2011

Hasan: Tidak mudah bagi tinggalkan PAS

Hasan: Tidak mudah bagi tinggalkan PAS
Exco kerajaan Selangor Datuk Hasan Ali berkata, beliau akan terus bekerjasama dengan PAS dan Pakatan Rakyat selagi pihak berkenaan mempertahankan prinsip Islam, hak Melayu dan institusi raja.

Ditanya wartawan sama ada beliau patut meninggalkan PAS jika menghadapi masalah dalaman parti, Hasan berkata ia tidak semudah itu.
NONE"Saya sudah lama dalam PAS, tidak akan mudah untuk meninggalkannya begitu saja. Banyak rakan-rakan yang saya perlu bincang, mufti-mufti, penasihat agama dan juga orang lama dalam politik yang selalu saya bincang. Akan saya guna semua itu (dalam membuat keputusan).

"Tetapi jika organisasi itu tidak mendukung ketiga-tiga prinsip saya perjuangkan, ini mungkin berlaku," katanya pada sidang akhbar di kediamannya di Kuala Lumpur, hari ini.
Ditanya, jika beliau akan terus setia kepada perjuangan PAS dan Pakatan, Hasan berkata beliau kurang selesa dengan perkataan ‘setia’ kerana ia mungkin membawa konotasi yang lain.

Tegasnya, beliau hanya setia kepada Allah tetapi ‘kesetiaan’ kepada manusia dalam konteks politik tidak dituntut oleh Islam.
"Jangan nanti dikatakan yang saya kata tak perlu taat pada sultan. Hanya dalam konteks ini.

"Saya membantu mereka, dan mereka membantu saya," kata Hasan.
Perkara kecil
Mengulas hakikat bahawa beliau tidak mendapat cukup pencalonan untuk mempertahankan kerusi Gombak Setia yang disandangnya, bekas pesuruhjaya PAS Selangor itu berkata ia hanya perkara kecil kerana "perjuangan untuk Islam lebih besar"
NONE"Isu pencalonan itu kecil, berbanding perjuangan saya untuk Islam, jadi pada saya ia tidak penting."
Hasan berkata setakat ini juga pimpinan tertinggi parti tidak memaklumkan apa-apa perkara mengenai sama ada beliau digugurkan daripada menjadi calon ataupun sebaliknya.

"Saya tak tahu berapa pencalonan, berapa saya terima, bila pencalonan dibuka dan ditutup dan berapa cawangan yang menyokong saya, tiba-tiba meletup sahaja (berita) dua hari lepas waktu saya nak terima anugerah (daripada Sultan Selangor)," katanya.

Bagaimanapun, katanya, secara peribadi beliau agak tercuit dengan berita yang "meletup dengan tiba-tiba" tatkala sedang hendak menerima anugerah dari sultan.
"Saya ada hati kecil di sini, anda juga ada hati kecil di sini, sesiapa saja akan terasa perkara sebegitu," katanya.
Konspirasi
Menurut Hasan, beliau tidak suka melabelkan gerakan menentang beliau sebagai satu konspirasi.
Tetapi, beliau tidak menafikan berlaku halangan baik dari pihak dalaman mahupun luar berhubung kerja-kerja yang dilakukannya.
"Kadang-kadang kita terima halangan dari luar, kadang-kadang dari dalam... saya tidak suka gunakan perkataan konspirasi, tetapi mungkin ada gerakan untuk menahan kemaraan Dr Hasan?" katanya.
bersih suhakam memo 091107 saari sungibHasan juga berkata beliau tidak menyalahkan Ketua Penerangan PAS Selangor Shaari Sungib kerana mungkin beliau mempunyai niat yang baik apabila memilih untuk mendedahkan perkara ini kepada media secara terbuka.

Tetapi, katanya, setakat yang diketahui dan untuk mengelak kekeliruan berterusan, kaedah pencalonan ialah dengan mengambil kira pencalonan daripada cawangan-cawangan tetapi ini tidak menjadi faktor penentu (pemilihan calon) kerana wujudnya pertimbangan-pertimbangan yang lain.

"Sebagai contoh saya sendiri ditunjuk bertanding di DUN Gombak Setia pada pilihan raya umum lepas dan bukan atas dasar pencalonan daripada cawangan-cawangan.

"Dan begitu juga ketua penerangan PAS negeri sekarang yang bertanding di DUN Hulu Kelang tidak mengikuti proses penerimaan pencalonan daripada cawangan-cawangan di Hulu Kelang dalam pilihan raya umum lepas," katanya.

Katanya dalam amalan parti, isu calon yang bakal bertanding pilihan raya diputuskan oleh PAS Pusat selepas melalui proses penilaian oleh Majlis Syura Ulama.

Wednesday, December 7, 2011

Sumbangan Sempena Deepavali di Dun Sri Muda

Pejabat Adun Sri Muda dengan kerjasama Wanita Keadilan Kota Raja telah mengadakan majlis penyampaian sumbangan sempena Deepavali. Sumbangan daripada Pertubuhan Kebajikan dan Amal Wanita Selangor (PEKAWANIS) berupa wang ringgit kepada 30 keluarga terdiri daripada penduduk miskin dan ibu tunggal kalangan kaum India sekitar Dun Sri Muda .

Majlis penyampaian tersebut telah disampaikan oleh YB Shuhaimi Shafiei selaku Adun Sri Muda bertempat di Pusat Khidmat Rakyat Dun Sri Muda. Ahli Majlis MPSJ Sdr Jaberi Ami, Ketua Wanita Keadilan Cabang Kota Raja , Puan Rozaina Hamzah dan Timbalan Ketua Wanita Kota Raja Pn Ruthira Surasan turut sama hadir dalam majlis ini.

Program ini dilaksanakan bagi meringankan beban penerima agar turut sama merasai kemeriahan Deepavali yang disambut pada 26 Oktober 2011. Adun Sri Muda YB Shuhaimi Shafiei dalam ucapan perasmiannya menekankan tentang keprihatinan kerajaan negeri terhadap rakyat serta menyeru agar perpaduan dalam kalangan kaum India akan bertambah erat dibawah pimpinan Pakatan Rakyat.
YB Shuhaimi bergambar bersama para penerima sumbangan