Loading...

Sunday, November 6, 2011

SAF 2011 sasar RM11j
Oleh : NURULFATIHA MUAH
Tarikh : November 5, 2011
potong reben

SHAH ALAM – Selangor Agro Fest (SAF 2011) yang dijadualkan berlangsung 28 November ini dijangka mampu menarik sejuta pengunjung dengan anggaran jualan keseluruhan mencecah RM11 juta.

Exco Pemodenan Pertanian, Pengurusan Sumber Alam dan Pembangunan Usahawan Selangor, Yaakob Sapari berkata, kehadiran pengunjung dijangka bertambah menerusi peningkatan aktiviti promosi dan publisiti di semua saluran media dan penyebaran iklan.

“Kita anggarkan nilai jualan tunai karnival itu sekitar RM7 juta dengan purata pembelian RM5 bagi seorang pengunjung, manakala nilai kontrak pembelian pula dianggarkan mencecah RM4 juta,” katanya dalam ucapan pelancaran Selangor Agro Fest 2011 di Plaza Alam Sentral, di sini, semalam.

Hadir sama, Timbalan Exco Pemodenan Pertanian, Pengurusan Sumber Alam dan Pembangunan Usahawan, Shuhaimi Shafiei.

Yaakob berkata, program itu adalah tanggungjawab sosial Kerajaan Negeri untuk membantu usahawan baru dalam industri asas tani (IAS) dan industri kecil sederhana (IKS), dengan menyediakan ruang niaga bagi memperluaskan rangkaian perniagaan mereka.

“Usahawan berpeluang menjalankan pemadanan perniagaan di antara pemborong, pembeli, pengedar, pengeluar atau pembekal, disamping mempromosikan dan menjual produk mereka untuk menembusi pasaran lebih besar.

“Ia secara tidak langsung dapat memberi maklumat kepada pengunjung mengenai teknologi pembangunan ekonomi pertanian di Selangor, selain mendedahkan pelaburan dalam bidang ini menerusi pameran teknologi oleh jabatan atau agensi, pihak swasta dan perkhidmatan kaunter perundingan,” katanya.

Menurutnya, pelbagai keluaran pertanian boleh didapati di karnival itu, antaranya produk segar, bahan-bahan tanaman, ternakan atau akuakultur dan produk IAS.

Karnival pertanian itu akan diadakan tujuh hari bermula jam 10 pagi hingga 10 malam, di Stadium Melawati, Seksyen 13, di sini.

SAF 2011 adalah kesinambungan Program Selangor Ria anjuran Kerajaan Negeri yang sebelum ini diadakan setiap tahun, sejak 2008.

Namun, konsep dan pendekatan program dipinda dengan menumpukan penglibatan usahawan pertanian, penyertaan Jawatankuasa Kemajuan dan Kesematan Kampung serta Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (Maha) mini.

Antara aktiviti yang dijalankan termasuk pameran agensi pertanian, jualan produk pertanian, acara kebudayaan, forum, seminar, konvensyen, persembahan artis, kuiz dan sukaneka.

www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.

No comments: