Loading...

Thursday, April 29, 2010

Polis Dibidas Tembak Remaja Sesuka Hati

Oleh Norasikin Samsi

SHAH ALAM 28 Apr - Barisan peguam aktivis Pakatan Rakyat yang menawarkan diri untuk mewakili keluarga seorang remaja yang mati ditembak polis awal pagi Isnin mendesak Polis DiRaja Malaysia menjalankan siasatan secara bebas, adil dan telus.

Ketua Penerangan KEADILAN merangkap peguam kes ini, Latheefa Koya membidas tindakan polis yang mendakwa remaja 15 tahun itu, Aminulrasyid Amzah terlibat dalam kes jenayah.

Menurut beliau, tindakan itu melambangkan kelemahan anggota polis sekaligus membuktikan PDRM tidak profesional menjalankan tanggungjawab mereka apabila mengeluarkan kenyataan sebelum siasatan dibuat.

"Kami ada saksi, kami akan 'follow up' isu ini. Kes sebegini tidak boleh berulang lagi.

"Kami akan bangkit supaya Suruhanjaya Bebas diwujudkan bagi menyiasat kes ini dan polis tidak boleh sewenang-wenangnya melepaskan tembakan kerana ada etika yang sepatutnya untuk berbuat demikian ataupun menggunakan senjata api.

"Dan kami minta anggota yang terlibat digantung keanggotaannya, dilucutkan jawatan mereka serta diambil tindakan disiplin secepat mungkin," katanya pada sidang media selepas menemai ibu Aminulrasyid, Norsiah Mohamad, 60 membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam petang semalam.

Sehubungan itu, Latheefa juga berkata, pihaknya akan terus memantau tindakan kes tersebut bagi memastikan tindakan sewajarnya diambil.

Turut hadir dalam sidang media itu ialah Exco Kerajaan Negeri Selangor Yaakub Sapari, Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor, Nik Nazmi Nik Ahmad dan Ahli Parlimen Kapar, S Manikavasagam.

Sementara seorang lagi peguam N Surendran tidak dapat menerima alasan yang diberikan pihak polis yang membenarkan polis menembak remaja berkenaan.

Beliau juga mengecam tindakan polis bahawa mereka tidak memiliki kuasa yang membenarkan mereka menembak seseorang sesuka hati biarpun jika pemandu tidak mempunyai lesen kereta melainkan keselamatan mereka terancam.

"Polis harus mematuhi prosedur sebelum mengambil sebarang tindakan drastik yang mengancam nyawa orang awam," tegas beliau.

Surendran turut mengecam kenyataan awal polis yang mendakwa remaja tersebut terlibat dalam kegiatan menyamun dan memiliki senjata.

Aminulrasyid ditembak mati oleh peronda polis kira-kira jam 2 pagi di Jalan Tarian 11/2 Shah Alam, sekitar 100 meter dari rumah mangsa.

Mangsa dikatakan sedang memandu Proton Iswara berdaftar di bawah nombor BET 5023 ketika kejadian.

Turut berada di sebelah mangsa ketika kejadian, rakan sebayanya.

Polis juga mendakwa juvana tersebut adalah kumpulan geng samun dan memiliki sebuah parang di dalam kereta yang dinaikinya.

Mangsa dilaporkan mati ditembak dengan beberapa das tembakan dari arah belakang.


Petikan: Suarakeadilan

Sunday, April 25, 2010

Ketua Penerangan Umno, Ahmad Maslan Tak Laku Di Felda Sg Tengi

Petikan: SUARA KEADILAN

KUALA KUBU BAHARU - Ketua Penerangan Umno, Datuk Ahmad Maslan dimalukan di Felda Sungai Tengi apabila pengundi wanita dan lelaki tidak mahu bersalaman dengan beliau.

Kejadian berlaku apabila beliau tiba di kawasan tersebut dan terus ke kumpulan wanita untuk bersalaman.

Beberapa pengundi enggan bersalam dengan Maslan atas alasan adalah haram bersalaman dengan lelaki bukan muhrim.

Pengundi lelaki pula tidak mahu bersalam dengan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu kerana mereka mendakwa tangan beliau kotor disebabkan menerima rasuah.

Secara keseluruhan pengundian bagi pilihan raya kecil P094 Parlimen Hulu Selangor berjalan lancar walaupun terdapat sedikit ketegangan di Batang Kali.

Cuaca setakat pukul 11.45 pagi kelihatan baik walaupun Jabatan Kaji Cuaca menjangkakan hujan akan turun pada lewat tengahari.

Timbalan Pengarah I Bilik Gerakan Utama Pilihan Raya Kecil, Shuhaimi Shafiei berkata di Batang Kali keadaan agak tegang apabila petugas Barisan Nasional cuba merobohkan khemah petugas Pakatan Rakyat.

"Kita bukan dirikan pondok panas atau barong, hanya pondok untuk petugas kita berteduh dan berfungsi sebagai pusat penghantaran makanan dan minuman bagi petugas kita. Lagi pun penyokong kita di kawasan tersebut kurang daripada jumlah penyokong BN tapi alhamdulillah mereka masih bertahan di situ," kata

Shuhaimi yang juga Ahli Dewan Undangan Seri Muda.

Wartawan Suara Keadilan melaporkan penyokong BN bertindak liar sehingga menyebabkan Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin hampir jatuh ditolak.

Calon Pakatan Rakyat, Datuk Zaid Ibrahim tiba di Sekolah Kebangsaan Bandar baru batang kali kira-kira pukul 11 pagi dan hanya sempat melawat seketika sebelum meneruskan lawatan ke pusat pengundian lain.

Shuhaimi berkata laporan petugas di Dulu Selangor menyatakan pergerakan trafik agak lancar kecuali sedikit kesesakan ketara dilaluan Rasa-Batang Kali.

Tiga petugas Pakatan Rakyat juga dilaporkan hilang apabila tidak sampai di kawasan yang mereka ditugaskan di Ampang Pecah.

"Kekeliruan juga berlaku di Sekolah Menengah Datuk Kamaruddin kerana sekolah tersebut terdapat dua pusat pengundi dan pengundi agak keliru pada mula di mana mereka harus membuang undi," kata beliau.

Shuhaimi juga melaporkan dua khemah sewaan yang ditempatkan di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina Batang Kali hilang kira-kira pukul 6 pagi tadi.

Sementara itu keadaan dikatakan tegang di Sekolah Rendah Agama Kalumpang apabila jarak antara kumpulan penyokong Pakatan Rakyat dan BN dikatakan terlalu dekat.

Pusat mengundi di situ mempunyai 945 pengundi dengan tiga saluran.

Sebelum itu pihak Suruhanjaya Pilihan Raya menyatakan seramai 200 daripada 1,350 pengundi berdaftar telah membuang undi di Sekolah Kebangsaan Kerling.

Di Kerling juga suasana panas apabila BN yang menggunakan remaja untuk mengejek penyokong Pakatan Rakyat yang lalu di kawasan tersebut.

Friday, April 23, 2010

GIANT BANNER DI HULU SELANGOR

Tinggal 3 hari lagi PRK Hulu Selangor akan berakhir, jam 4.00 pagi dalam keadaan hujan renyai-renyai Tim Pengarah 1 Bilik Gerakan Utama YB Shuhaimi dan beberapa petugas masih sibuk memasang "Giant Banner" sekitar Parlimen Hulu Selangor.
YB Shuhaimi (berbaju Biru) melakukan sendiri kerja-kerja mengikat banner di Hulu Kali bersama para petugas AMK Hulu Kali.

Laporan Khas dari Hulu Selangor

Jam sudah menunjukkan pukul 3.00 pagi, beberapa petugas Bilik Gerakan Utama baru berkesempatan pulang ke Asrama Yayasan Selangor di Ampang Pechah, YB Shuhaimi yang juga Tim Pengarah 1 Bilik Gerakan Utama masih belum berhenti bertugas, begitulah kentalnya pemimpin anda, kami disini pun terikut-ikut rentak YB Shuhaimi yang tidak kenal erti penat dalam meneruskan perjuangan menuntut keadilan.

Selesai tugas di Bilik Gerakan Utama kami sambung pula di Asrama Yayasan Selangor.

Di Asrama inilah YB Shuhaimi dan para petugas Bilik Gerakan Utama tinggal sepanjang Pilihan Raya Kecil Hulu Selangor. Walaupun gagah di medan perang ada beberapa petugas tewas juga dengan serangan dari nyamuk dan cuaca yang agak panas (maklumlah tak ada aircond)
"KEKALKAN KEMENANGAN RAKYAT"

Wednesday, April 21, 2010

TINDAKAN PENGUSAHA DAN PEMANDU BAS MENJADIKAN BAHU JALAN DIPERSIARAN BUDIMAN TAMAN SRI MUDA
SEBAGAI TEMPAT MELETAKKAN BAS MENGGUNDANG BAHAYA KEPADA ORANG RAMAI


SRI MUDA - Sikap pengusaha bas henti - henti membiarkan pemandu mereka menjadikan tempat menunggu bas dan teksi di Persiaran budiman Taman sri muda sebagai tempat meletakkan bas dalam jangka masa yang panjang amatlah dikesali. Aduan serta runggutan orang ramai kepada pihak MBSA serta Polis masih lagi bagaikan tiada tindakan yang di ambil kerana kejadian tersebut tetap berlaku setiap hari.


Shuhaimi Hj Shafiei baru - baru ini telah turun sendiri ke lokasi yang terletak di persiaran Budiman untuk melihat sendiri kebenaran berkenaan dengan permasalah tersebut demi mencari satu jalan penyelesaian kerana sekiranya perkara tersebut berterusan ia akan memberikan kesulitan kepada ramai yang mengunakan laluan tersebut.Ujar Shuhaimi Hj Shafiei perkara ini telah beberapa kali dibangkitkan didalam mesyuarat Majlis Tindakan Daerah Petaling yang mana telah dihadiri oleh Pihak Polis IPD Shah Alam dan MBSA yang mana ketika mesyuarat tersebut berlangsung melahirkan keyakinan satu tindakan tegas akan diambik kepada pemandu serta pengusaha bas tersebut agar permasalahan tersebut dapat dihentikan.Namun akan tetapi sehingga ke hari ini perkara yang sama tetap berulang seperti mendapat kebenaran dari pihak yang berwajib dan ini menimbulkan peretanyaan kepada orang ramai adakah pengusaha serta pemandu bas lebih berkuasa dari pihak yang berwajib.


DERETAN BAS MINI YANG DILETAKKAN SEPANJANG PERSIARAN BUDIMAN MEMBAHAYAKAN PENGUNA JALANRAYA YANG LAIN

HANYA TINGGAL SATU LORONG JALAN SAHAJA YANG BOLEH DIGUNAKAN SETIAP HARI

BUKAN HANYA BAS MINI YANG YANG MELAKUKAN KESALAHAN AKAN TETAPI BAS RAPID KL JUGA TURUT TERLIBAT SAMA.

Monday, April 19, 2010

ADUN Sri Muda Tugas Di Hulu Selangor

Hari pencalonan pada 18/04/2010.
Saturday, April 17, 2010

Taklimat Hulu Selangor 16/04/10Thursday, April 15, 2010

Ceramah Jalan Kebun 05/04/10Wednesday, April 14, 2010

Lantik Anwar bukti MB tidak mampu urus kewangan negeri - Ee Wah

SHAH ALAM 13 April - Seorang wakil pembangkang membidas tindakan kerajaan negeri melantik Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai penasihat ekonomi kerana langkah itu jelas menunjukkan kepimpinan pakatan pembangkang tidak mampu menguruskan ekonomi negeri.

Yap Ee Wah (BN-Sungai Pelek) berkata, pelantikan orang luar untuk menasihat Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berhubung soal kewangan dan ekonomi dilihat suatu perkara yang tidak pernah berlaku dalam sejarah negeri.

Tambahnya, pelantikan Anwar itu tidak akan membawa apa-apa perubahan kepada pertumbuhan ekonomi negeri memandangkan bekas Menteri Kewangan itu sebenarnya bukan orang yang mahir dalam ekonomi dan kewangan.

"Pelantikan Anwar dengan gaji RM1 sebulan adalah bertujuan politik yang dibuat hanya untuk mengukuhkan cengkaman beliau di Selangor.

"Malah, pelantikan Anwar juga jelas menunjukkan Menteri Besar tidak mampu menjadi guru ekonomi di negeri kita sehingga memerlukan nasihat orang luar," katanya ketika membahaskan titah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah ketika sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini hari ini.

Ekoran tidak berpuas hati dengan kenyataan itu, Shuhaimi Shafie (PKR-Seri Muda) kemudiannya bangkit mencelah dan meminta Ee Wah supaya menarik balik kenyataannya itu.

Bagaimanapun, Ee Wah kemudiannya meneruskan ucapannya dan mendakwa Anwar sebelum ini telah menerima bulat-bulat nasihat Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) dan Bank Dunia pada 1998 sehingga menyebabkan suasana ekonomi negara bertambah teruk.

Sebaliknya, kata beliau, pemulihan ekonomi negara dilakukan oleh Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN) yang telah melaksanakan pelbagai pelan pemulihan termasuk mewujudkan kawalan mata wang.

"Jadi MTEN yang memulihkan ekonomi negara, bukan Anwar yang dilihat hanya memusnahkan ekonomi negara," ujarnya.


Sumber: Utusan

Monday, April 12, 2010

Perasmian Dewan Selangor 12/04/2010SIKAP ORANG RAMAI DIKESALI KERANA MENJADIKAN BAHU JALAN TEMPAT
PEMBUANGAN SAMPAH DI JALAN SELLATHEVAN, BATU 4 KAMPUNG JAWA

TINDAKAN BIADAP PEMIMPIN,AHLI SERTA PENYOKONG UMNO JALAN KEBUN DI KESALI
SRI MUDA - Tindakan yang tidak mencerminkan kematangan dalam politik dan sistem demokrasi di negara Malaysia yang tercinta ini jelas dipertontonkan oleh kepimpinan serta ahli - ahli Umno di Kampung Jalan Kebun baru - baru ini.Beberapa hari yang lalu Pakatan Rakyat Jalan Kebun telah menganjur satu majlis ceramah untuk mengupas isu semasa serta kekusutan politik yang sedang melanda Malaysia yang mana telah menampilkan tokoh yang tidak asing lagi ketika ini antaranya YB Dato Sri Nizar Jamaluddin (Menteri Besar Perak Pakatan Rakyat), YB Shuhaimi Hj Shafiei serta YB Puan Hjh Mariah Mahmud.Namun akan tetapi sebelum bermulanya majlis pada malam tersebut pemimpin serta ahli - ahli umno dari salah satu cawangan telah melakukan sekatan jalan raya yang mana tidak membenarkan orang ramai dari hadir ke majlis ceramah tersebut serta menaikkan beberapa kain rentang yang tertulis perkataan - perkataan kesat yang tidak mencerminkan peradaban orang ISLAM dan MELAYU.Selain melakukan sekatan jalan raya sekumpulan pemuda yang menunggang motosikal telah membuat bising dengan melakukan aksi - aksi yang merbahaya.

Shuhaimi Hj Shafiei melahirkan rasa kesal di atas tindakan yang tidak matang oleh pemimpin serta ahli - ahli umno dari salah satu cawangan yang terdapat di Kampung Jalan Kebun yang mana telah cuba mengagalkan majlis ceramah pada malam tersebut.Namun akan tetapi sambutan dan kehadiran orang ramai amat luar biasa pada malam tersebut telah memberikan isyarat amat jelas kepada pihak umno bahawa rakyat masih utuh memberikan sokongan kepada Pakatan Rakyat bila mana melihat kehadiran orang ramai pada malam tersebut lebih besar jika hendak di bandingkan jumlah kehadiran orang ramai ketika umno menganjurkan majlis ceramah beberapa hari sebelum Pakatan Rakyat menganjurkannya.

Ekoran dari tindakan yang tidak bertamadun oleh pemimpin serta penyokong umno pada malam majlis tersebut Pakatan Rakyat telah membuat satu laporan polis di Balai Polis Seksyen 11, Shah Alam.Laporan polis tersebut dibuat adalah untuk langkah berjaga - jaga kerana maklumat yang diperolehi meraka akan berterusan menganggu serta membuat provokasi setiap kali Pakatan Rakyat menganjurkan apa juga majlis di masa - masa akan datang.Pihak yang berwajib terutamanya Polis diharap agar dapat menjalankan siasatan yang telus mencari dalang yang mengetuai perbuatan tersebut kerana dikhuatiri akan berulang kejadian yang serupa di masa yang akan datang.


Friday, April 9, 2010

PERMASALAHAN TAPAK BERNIAGA KEPADA PENIAGA SEPANJANG JALAN 27/27, ALAM MEGAH DISELESAIKAN


SRI MUDA - Keluahan serta aduan dari para peniaga yang berniaga di sepanjang Jalan 27/27, Alam Megah Shah Alam berkenaan tapak mereka menjalankan perniagaan kepada Shuhaimi Hj Shafiei mendapat perhatian sewajarnya.Baru - baru ini satu majlis taklimat dan juga perbincangan telah dilangsungkan demi mencari satu jalan penyelesaian agar kesemua peniaga dapat meneruskan operasi perniagaan mereka dalam keadaan tenteram dan selesa tanpa perlu khuatir di ambil tindakan dari Pihak berkuasa tempat.Shuhaimi Hj Shafiei telah mencadangkan kepada bahagian perlesenan Majlis Bandaraya Shah Alam agar tempat letak kereta Dewan Orang Ramai di Seksyen 27 Shah Alam di jadikan tapak pemindahan kepada para perniaga yang berniaga di sepanjang Jalan 27/27 tanpa lesen perniagaan.Sebanyak 15 petak telah disediakan untuk semua peniaga yang mana mengunakan sistem penggiliran untuk sesi pagi , tengahari dan petang.Shuhaimi Hj Shafiei berharap agar semua peniaga dapat menyesuaikan diri terlebih dahulu sebelum membuat apa juga andaian berkenaan dengan kawasan pemindahan baru ini kerena setiap sesuatu perkara yang baharu perlu mengambil masa kerana sesuatu yang baharu perlu mengambil masa sedikit sebelum ia dapat diterima oleh semua orang.


Anwar will be PM, ex-police interrogator says

By Clara Chooi - Malaysian Insider

Kudus first met Anwar when tasked to interrogate the latter in 1974. — Picture by Choo Choy May

HULU SELANGOR, April 9 — At 70, Abdul Kudus Omar, even with his thinning shock of white hair, cuts a slim, trim and youthful figure.

His eyes, now crinkled at the corners, tell of stories long past and experiences that, although sometimes bitter, have also become the potion of life that has kept him fuelled throughout the years.

To Abdul Kudus, it is not the number of years in one’s life that matters — it is how much life one injects into those years that really counts. And for the grandfather of 11, the very essence of that life was his unfaltering faith and belief in the struggles of one man — Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ironically, Abdul Kudus’ friendship with the fiery opposition leader, dating as far back as 1974, had sparked off from a rather bizarre setting — in the interrogation room of the Bukit Aman police headquarters.

Then a corporal with the force’s Special Branch unit, Abdul Kudus who is today the division chairman for PKR Tanjung Karang, was tasked with interrogating the young student leader Anwar, who had been detained — for the first time — under the Internal Security Act (ISA) for rallying against rural poverty and hunger.

“It was a 60-day long interrogation. I was assigned to the duty with two others but I did most of the questioning for the others often found ways to get out of it,” Abdul Kudus told The Malaysian Insider in an exclusive interview here this week.

The septuagenarian gestured energetically as he recalled the details of his early friendship with Anwar and looked right at home in the tiny coffee shop nestled at the fringes of Desa Maju, Kampung Sungai Tengi. Despite his advanced years, the pint-sized activist commutes at least one hour daily to the village, known to be an Umno stronghold, to spearhead activities for his party’s campaign in the Hulu Selangor by-election on April 25.

“I had already known of Anwar before, as the leader of Abim (Malaysian Muslim Youth Movement), but we only met when he got arrested. It was too bad that he got arrested. At the time, the Home Ministry claimed that his actions had been under the influence and instigation of Parti Komunis Malaya — they were trying to implicate him with the communist party.

“Anwar was placed under solitary confinement for his involvement in the protests and my job was to speak with him every day for 60 days, to determine if he was indeed a threat to national security,” said Abdul Kudus.

In the 60 days, he said, his admiration for the young Anwar grew.

“He was co-operative, there was no exchange of harsh words or violence. We discussed things; education policies, politics, everything,” he said.

It was during that time, said Abdul Kudus, that he “fell in love” with Anwar’s courage and powerful convictions.

“There was something inside this guy, something in his style that told me: this man will be the prime minister of Malaysia one day,” he said.

Abdul Kudus said that although Anwar was sent to serve a 20-month sentence at the Kamunting detention camp, his friendship with him never wavered.

“We stayed in touch and when he was released, we would meet up, sometimes as often as once a week. We spoke extensively about the future of Islam, the wellbeing of the people and the future of the country,” he said.

Abdul Kudus added that he had initially been opposed to the idea of Anwar joining Umno. “I do not know what it was, I just felt something was not good. At the time, it was (former prime minister Tun) Dr Mahathir (Mohamad) who invited him in. He called Anwar’s father-in-law, Datuk Wan Ismail and said that he wanted Anwar to join his Cabinet,” he said.

Anwar’s powerful convictions have earned him a staunch supporter in Abdul Kudus. — file pic

Despite his uneasiness at the proposition, Abdul Kudus said his support for Anwar continued throughout the years, until the leader reached the pinnacle of his career in the Federal Government — he had become the country’s second-in-line to the premiership as the deputy prime minister.

Anwar’s steady climb to the top came to an abrupt stop, however, when he was suddenly sacked in 1998 over allegations of sodomy and corruption, and subsequently sent to jail until 2004.

“In Sept 2, 1998, I was in Seremban visiting my children when I heard the news — Anwar had been removed. I knew immediately he had been framed. I knew it without a doubt.

“Since that day, I joined the reformasi (reformation) movement and never looked back,” he said.

Abdul Kudus admitted that although his faith in Anwar had already become an impenetrable fortress, it had not been an easy transition to move from his cushy life as a pro-establishment supporter to the opposition camp.

“I had joined Umno in 1996 already. I was in the party as a member for almost two years when Anwar was removed. But it mattered little for I knew, and I strongly believed, that this man had been framed,” he said.

In Sept 16, 1998, Abdul Kudus organised a mammoth rally for Anwar at his home in Tanjung Karang, giving the leader the platform to explain his predicament to the people.

“Thousands gathered to hear him. It was surreal,” he said.

On Sept 20, Anwar was arrested. A few days later, Abdul Kudus, and many of his family members were sacked from Umno.

“Anyone with the ‘bin Omar’ name was sacked. But it was funny — we laughed until our stomachs exploded,” he said.

Abdul Kudus went on to explain that even his contract for an excavator service business that he had just started at the time, was also taken away.

“They took everything from us, from me. Even my brother, who was not an Umno member, was apparently sacked from Umno. Do not ask me how, we received the letters and we just laughed,” he said.

The losses, however, never once dampened Abdul Kudus’ resolve to stand strong for the reformasi movement, and his blind faith in Anwar even withstood the test of whopping offers of gifts and monetary rewards.

“I am quite somebody in Selangor. And they (Umno) knew that. I am very valuable to them because the people of Selangor know me,” he said.

He claimed that he had been approached with contract offers and cash rewards in exchange for his return to Umno and his departure from the reformasi movement.

“They asked me — how many million ringgit worth of contract do you want? I was asked also to hand over my membership form to Umno to a prominent politician onstage during one function and when I descended from the stage, I was to receive RM5 million upfront,” he said, smiling coyly.

Abdul Kudus claimed he politely declined the offers.

One day, Abdul Kudus believes, Anwar will lead the nation. — Picture by Choo Choy May

“After 34 years of clean service with the force... I never once accepted corrupt offers... and now, when I am old and decrepit, why should I sacrifice all those years?” he said.

Instead, Abdul Kudus said he chose to follow his heart.

“And I had already, from years before, fallen in love with Anwar’s fight. What Anwar is preaching is the very value I admire... I fall in love with people who preach the universal values of mankind — that mankind is equal, that we are all one people.

“I see that he is not only a leader to his family, to the people but also, he is a leader of the world. When Anwar speaks, everyone listens — the Muslims, the Christians, the Buddhists, everyone,” he said.

Abdul Kudus expressed disgust at leaders who ruled only for the sake of holding on to power and not to use that power to improve society.

“They do not care, they would do anything to stay up on that pedestal,” he said.

He noted that Anwar, however, had not only gone to the far corners of power but had also been dragged mercilessly from the throne and thrown into the dark recesses of incarceration.

Even then, he said, the now 62-year-old leader had still emerged upholding the very same principles he had admired in the young student leader whom he met in 1974.

It was this determination, concluded Abdul Kudus, that would make his prediction, made within the four walls of the dank interrogation room at Bukit Aman more than 30 years ago, come true.

“Anwar will become the prime minister of Malaysia one day.”

SAMPAI BILA RAKYAT PERLU BERSABAR DENGAN KESULITAN DAN KESUKARAN YANG TIADA PENYELESAIANNYA

SRI MUDA - Sanggupkah anda melalui kesulitan dan kesukaran yang berpanjangan sehingga ada waktunya anda rela dalam keterpaksaan untuk melaluinya demi yang di katakan sebuah kemajuan.Rakyat tidak mengira kecil atau besar tidak sesekali menolak dan menghalang kemajuan namun akan tetapi ada waktunya rakyat terpaksa membayaran dengan nilailah yang sungguh tinggi sekali.Situasi ini yang dilalui oleh sebahagian besar penduduk yang menetap di sepanjang Jalan sellathevan Batu 4, Kampung Jawa yang mana terpaksa berhadapan dengan jentera berat dan jalan raya yang rosak serta berdebu setiap hari.

Shuhaimi Hj Shafiei melahirkan rasa dukacita beliau di atas permasalahan yang sedang dihadapi oleh penduduk - penduduk dikawasan tersebut. Kerana jelas kelihatan sepanjang pemerhatian beliau berada di lokasi tersebut hampir kesemua lori yang menjalankan kerja - kerja mengangkut tanah merah telah melebihi paras yang dibenarkan selain mereka memandu terlalu laju dan tidak menghiraukan kenderaan lain.Shuhaimi Hj Shafiei memohon kerjasama dari pihak - pihak yang berwajib seperti Pejabat Daerah/Tanah Klang Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Majlis Bandaraya Shah Alam agar mengambil langkah segera untuk membendung permasalah tersebut dari berterusan ini kerana rakyat tidak harus terlalu dibebankan hanya ingin menjaga sebahagian kecil pengusaha dan pemaju.


KEDEGILAN PEMANDU INI ADAKAH KERANA ADA YANG MELINDUNGINYA

JALAN RAYA YANG SEBELUM INI SEMPURNA DAN BERTAR KINI SUDAH TIDAK TERURUS DAN ROSAK

JALAN BERLUBANG MENJADI PEMANDANGAN BIASA DI JALAN SELLATHEVAN bATU 4, KAMPUNG JAWA

HAMPIR SEBAHAGIAN JALAN ROSAK TERUK NAMUN PIHAK YANG BERWAJIB TIDAK MENGAMBIL TINDAKAN SEWAJARNYA


KELIHATAN SEORANG PENDUDUK TERPAKSA MENGUNAKAN JALAN UTAMA INI WALAUPUN BERHADAPAN DENGAN BAHAYA