Loading...

Tuesday, July 16, 2013

TPPA :Banyak Bidang Yang Belum Dipersetujui


Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA), yang membabitkan 12 negara, tidak akan ditandatangani pada Oktober ini seperti yang dijangkakan pada mulanya kerana ada banyak bidang yang belum dipersetujui.
Ketua Setiausaha (KSU) Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Datuk Dr Rebecca Fatima Sta Maria, berkata rundingan TPPA itu adalah rundingan antara pihak yang setara tetapi jika satu pihak tidak bersetuju, rundingan perjanjian itu tidak akan selesai.
"Perkara yang paling penting ialah kita tidak akan bertolak ansur dari segi kedaulatan Malaysia dan kita akan berpegang kepada dasar kita.
"Kita menggunakan kemahiran berunding untuk mengetepikan perkara yang menyentuh kedaulatan," katanya di forum dan dialog Pertubuhan Usahawan Muda Malaysia mengenai TPPA di Kuala Lumpur, semalam.
Pada Oktober 2010, Malaysia mengambil bahagian sebagai satu pihak dalam rundingan TPPA itu.
Sta Maria berkata, Malaysia memilih untuk mengambil bahagian dalam rundingan TPPA lebih awal untuk memahami apa yang sedang berlaku dalam proses rundingan itu dan supaya dapat mempengaruhi keputusan.
Mengenai perusahaan kecil dan sederhana (PKS), beliau berkata isu berkaitan dengan PKS termasuk dalam rundingan TPPA itu. 
– Bernama,

No comments: