Loading...

Friday, July 16, 2010
Selangor Tegas Atasi Curi Pasir, Rampas Peralatan & Tanah

Kesungguhan diiringi tindakan tegas yang dilakukan kerajaan Selangor dalam mengekang masalah curi pasir berjaya mengurangkan kejadian itu dari berleluasa berbanding ketika zaman pemerintahan kerajaan Umno Barisan Nasional.

Hal ini ditegaskan Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Ramli Mahmud yang membandingkan rekod pengurangan kecurian pasir pada zaman pentadbiran Pakatan Rakyat berbanding Umno BN.

“Kecurian pasir sebenarnya sudah kurang dan apakah kerajaan negeri sudah membuat pemantauan hari-hari dan rondaan, setiap-setiap pejabat daerah perlu membuat rondaan kerana untuk memulakan operasi satu pasir, ia mengambil masa.

“Ia tidak boleh mengambil masa satu dua jam. Bila kita jalankan rondaan kalau ada batu, dan kedua kita adakan kawalan secara statik,” katanya.

Selain meletakkan penguatkuasa kerajaan di kawasan yang disyaki berlaku kecurian pasir, kerajaan negeri juga mengerah anggota Rela bagi memantau kegiatan berkenaan.

Tawaran ganjaran RM55 000 bagi aduan sehinggakan kerajaan negeri dapat membanteras masalah kegiatan curi pasir.

“Kami memberi mereka elaun untuk mereka bersama-sama dalam 24 jam sehari maknanya kawasan itu ada kawalan,” katanya.

Kerajaan negeri menggunakan dua pendekatan berbeza dalam memastikan keberkesanan penguatkuasaan terhadap pencuri pasir berdasarkan peruntukan undang-undang sedia ada.

“Bagi tanah kerajaan, kita masuk ke kawasan itu, ada sahaja mesin apa sahaja jentera di atas tanah kerajaan, kita rampas. Pada tahun lepas sahaja kita telah rampas 27 barang peralatan perlombongan pasir,” katanya.

Bagi kes kecurian pasir di tanah milik persendirian, kerajaan negeri tidak ada kuasa merampas barangan dan peralatan melombong pasir tetapi mengeluarkan Notis 7A dan 8B kepada pemilik tanah.

Kegagalan pematuhan kepada notis berkenaan, sama ada tidak berupaya memulih tanah atau gagal memberi penjelasan, membolehkan tanah mereka dirampas yang dibuat berdasarkan Notis 8A.

Untuk rekod, sebanyak 11 lot tanah dirampas setakat ini manakala 86 lagi lot tanah dalam proses tindakan sama.

Sumber: TV Selangor

No comments: