Loading...

Thursday, December 12, 2013

Kenaikan Tambang Pengangkutan LRT & Monorel Mengundang Amarah Rakyat Di Alam Maya

Isu tambang LRT, monorel dapat perhatian pembaca

SHAH ALAM - Kurang 24 jam berita mengenai kenaikan tambang pengangkutan jenis LRT dan monorel yang dimuat naik Sinar Harian Online hari ini mendapat sambutan hangat pembaca.

Setakat jam 8 malam tadi, berita yang sama dipaparkan dalam akaun media sosial Facebook Sinar Harian mencatatkan lebih 1,300 komen, manakala 242 yang lain berkongsi artikel tersebut.

Oleh kerana isu kenaikan harga barangan dan perkhidmatan lain belum reda seperti harga minyak, gula dan tarif elektrik, namun pengumuman Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), Tan Sri Syed Hamid Albar menarik pelbagai reaksi pembaca dan rakyat.

Secara keseluruhan, kebanyakan komen tersebut membantah kenaikan tersebut, tidak kurang pula secara menyindir menyokong tindakan kerajaan itu.

Menurut pemilik akaun 'Epit De Silver Top', rakyat tidak boleh menyalahkan kerajaan semata-mata sedangkan pasaran dunia menentukan turun naik sesuatu barangan dan perkhidmatan.

"Alhamdulillah...semua naik...kita kena ikut pasaran dunia," katanya.

Pemilik akaun 'Pehe Rilek' pula senada kenyataan tersebut sambil menasihatkan rakyat menyokong usaha pembangunan negara tanpa kerap kali mempersoalkannya.

"Kita sebagai rakyat perlu sokong untuk pembangunan ekonomi negara...jangan tanya apa negara bagi kepada kita tetapi tengok apa sumbangan kita kepada negara," katanya.

Tidak kurang beberapa komen yang secara jelas menyelar dan menyalahkan kerajaan.

Antaranya, "TS Syed... sedang kaji cara-cara nak tambahkan susah orang... setiap kementerian sedang kaji apa yang boleh dinaikkan," kata pemilik akaun FB 'Amie SevenThree'.

Bagi Rodie Md Yusuf pula berkata,"kerajaan berjaya menambah perbelanjaan rakyat... pilih lagi kerajaan sedemikian, orang offer murah pun tak nak... terima saja laaa."

Sementara itu, Ajid Anak Merdeka pula berkata,"Umno memang tidak layak memerintah Malaysia, makin lama makin derita rakyatmu... padan muka yang menyokong Umno."

Selain itu, Amirull Jaafar berkata,"ada menteri kata hari itu kenaikan harga minyak tidak akan membebankan dan tidak akan menyebabkan barang lain naik.

"Sampai bila agaknya kita hendak terus ditipu oleh pemimpin-pemimpin berjiwa rakyat ini," katanya.


sinarharian

No comments: